Pojačane aktivnosti
218

Sarajevska policija na cestama sprovodi odluku Vlade zbog zagađenosti zraka

D. Be.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Sarajevska policija već preduzima mjere nakon što je Vlada Kantona Sarajevo na vanrednoj sjednici proglasila epizodu "Upozorenje" zbog pogoršanja zagađenosti zraka.
"Nakon što je dostavljena odluka, Operativni centar je proslijedio svim policijskim jedinicama odnosno stanicama i oni već postupaju po navedenom", rekao je za Klix.ba portparol MUP-a Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić.

Među nizom mjera dvije se odnose na saobraćaj i kako saznajemo preduzimamo se sve što je propisano odlukom vlade.

U zoni A, a koja podrazumijeva općine Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo i Ilidža ispod 700 metara nadmorske visine uvodi se zabrana kretanja automobila i teretnih vozila, čiji dizel motori imaju normu EURO 2 i manju.

Također je naložena zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila, čija je najveća dozvoljena masa prelazi 3,5 tone glavnom gradskom longitudinalnom na potezu od Baščaršije do Nedžarića sa preusmjerenjem saobraćaja na alternativne pravce kretanja.

"Tehnička regulacija saobraćaja za vrijeme zabrana vršit će se privremenom saobraćajnom signalizacijom ili opremom, znacima i naredbama koje daju ovlaštena policijska lica MUP-a Kantona Sarajevo. Za vrijeme trajanja zabrane saobraćaja, upravitelji cesta su dužni svaki iz svoje nadležnosti izvršiti postavljanje privremene saobraćajne signalizacije i opreme, uključujući i održavanje iste", saopćeno je iz Vlade.

Iz Vlade podsjećaju da su na snazi i mjere iz epizode "Pripravnost", a koje podrazumijevaju da se u zoni A uvela zabrana kretanja automobila i teretnih vozila, čiji dizel motori imaju normu EURO1 i manju.

Na ulicama se, rečeno je, nalaze pojačane kontrole inspekcijskih organa (saobraćajna i cestovna inspekcija) uz asistenciju organa MUP-a te podršku Ministarstva saobraćaja KS.