Obustava gasa
4

Sarajevogas: U dogovoru s Toplanama iz sistema isključujemo kotlovnice koje mogu koristiti lož-ulje

M. G.
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Iz Sarajevogasa tvrde da i danas imaju ograničenu isporuku gasa od Energoinvesta, koja, kako kažu, nije dovoljna za snabdijevanje svih potrošača u Kantonu Sarajevo, posebno u periodu kada dolazi do značajnog pada temperature, kao što je najavljeno za naredne dane.
Kako bi se očuvao gasni sistem i osiguralo snabdjevanje gasom kupaca koji nemaju mogućnost korištenje alternativnih goriva, ekipe Sarajevogasa su u dogovoru sa Toplanama Sarajevo na terenu i sa gasnog sistema isključuju sve kotlovnice koje mogu koristiti lož-ulje.

"Također, danas su informisani i svi veliki privredni i poslovni subjekti, a koji imaju tu mogućnost, da od sutra koriste isključivo alternativna goriva. Ovo je neophodno jer u slučaju pada pritiska u gasnom sistemu ispod granice funkcionalnosti, odnosno nesrazmjerne potrošnje prirodnog gasa u odnosu na ograničene količine koje su na raspolaganju može doći do dugoročnog prekida isporuke za cca.60.000 individualnih potrošača u Kantonu Sarajevo, a koji nemaju mogućnost korištenja alternativnih goriva", kažu iz Sarajevogasa.

Također, apelovali su na sve potrošače da racionaliziraju potrošnju.

"Nestabilnosti gasnog sistema, doprinijela je i dvostruko veća potrošnja ArcelorMittala u odnosu na uobičajnu, što predstavlja problem u situaciji kada Energoinvest za FBiH isporučuje ograničene količine gasa", dodaju iz Sarajeovgasa.

Ukoliko se steknu uslovi za isporuku dovoljnih količina gasa, navode, svi potrošači će biti na vrijeme informisani.

"O svemu je obavješteno Ministarstvo komunlne privrede, infrastrkture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS", naglasili su iz Sarajevogasa.