BiH
138

Sarajevo: Završen projekt uljepšavanja zelenih površina u Novom Gradu

Piše: N. J.
Foto: KJKP Park
Foto: KJKP Park
Današnjim obilaskom lokacija u naseljima Alipašino Polje i Dobrinja, Emin Čerkez, predstavnik Fonda za zaštitu okoliša FBiH, Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad, sa saradnicima i Muharem Fišo, v.d. direktora preduzeća Park, ozvaničili su završetak prve faze projekta "Hortikulturno unapređenje javnih zelenih površina" u Novom Gradu.

Prva lokacija bila je zelena površina u naselju Alipašino Polje, u blizini OŠ Meša Selimović, gdje je proteklih dana, između ostalog, zasađeno 125 novih odraslih stabala iz Parkove vlastite rasadničke proizvodnje. Nakon toga, obavljena je i posjeta ulici Braće Mulić i Bulevaru Mimara Sinana u naselju Dobrinja, u kojima je tokom realizacije projekta zasađeno 110 novih odraslih stabala duž saobraćajnice te izvršena rekonstrukcija 2.800 m2 nove zelene površine sjetvom trave.

Prema riječima načelnika Efendića, ovaj projekt, kojim su zelene površine u Novom Gradu bogatije za ukupno 235 novih stabala, značajan je i iz razloga što su prvi put zasađene odrasle sadnice stabala koje je teško uništiti i polomiti, te koje će već od ovog proljeća svojim krošnjama ukrašavati prostor na kojem se nalaze.

Muharem Fišo, v.d. direktora Parka, je naglasio da su sve sadnice stabala dobijene vlastitom rasadničkom proizvodnjom u Parkovim rasadnicima u Sokolović Koloniji i Nedžarićima i u posljednjih 10-15 godina o njihovom uzgoju su se brinuli Parkovi uposlenici. Uputio je apel građanima da od danas zajedno sa uposlenicima Parka nastave tu brigu, kako o novozasađenim stablima, tako i o ostalom zelenilu i zelenim površinama, jer to je javno dobro svih nas.

Inače, u okviru projekta, koji je osim u Novom Gradu, realiziran i u Starom Gradu, Centru, Novom Sarajevu, Ilidži i Vogošći, a koji je u potpunosti finansirao Fond, zelene površine u šest općina obogaćene su sa ukupno 610 novih mladih stabala i više stotina sadnica ukrasnog grmlja te je izvršena rekonstrukcija i izgradnja novih 12.750 m2 zelene površine.

Značaj projekta je i u činjenici da je za potrebe njegove realizacije angažovano 50 demobilisanih boraca i djece poginulih boraca, koji se već duži period nalaze na evidenciji Biroa za zapošljavanje i u stanju su socijalne potrebe.