Spas za pluća
634

Sarajevo zahvaljujući vjetru "prodisalo" nakon nekoliko dana smoga i magle

V. K.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Nakon nekoliko dana smoga i magle koji su dominirali Sarajevom, glavni grad Bosne i Hercegovine je uslijed nešto povoljnjijih vremenskih prilika večeras napokon "prodisao".

Iako je prethodnih dana temperatura zraka u Sarajevu bila iznad januarskog prosjeka, izostanak vjetra stvorio je sada već uobičajene "čepove" iznad grada, a građani su u "potrazi" za čistim zrakom prve dane januara grad zamijenili boravkom na Trebeviću, Igmanu, Jahorini i Bjelašnici.

Magla i smog u Sarajevu praćeni su i podacima o kvaliteti zraka po čemu je Sarajevo u prvim danima januara zauzimao prvo mjesto u Evropi u kontekstu zagađenosti zraka.

Međutim, maglu i smog je večeras "otjerao" jugo koji je zapuhao i na taj način omogućio znatno veći protok zraka i u sarajevsku kotlinu. To pokazuju i mjerenja kvalitete zraka, a Sarajevo se večeras ne nalazi među 10 najzagađenijih gradova svijeta.

Slične vremenske prilike mogu se očekivati i u srijedu gdje se prema podacima meteoroloških službi dnevna temperatura može penjati i do 16 stepeni celzija.

Ipak, pogoršanje vremenskih prilika i vraćanje na "stare januarske vremenske prilike" već se može očekivati u četvrtak kada će promjena vremena donijeti temperature oko nula stepeni i snijeg.

Zimsko vrijeme nastavit će se sve do kraja sedmice, a jutarnje temperature bi nakon dugo vremena mogle otići i u minus.