Prijedlog Naše stranke
429

Sarajevo za počasnog građanina proglašava bivšeg čelnika OHR-a koji se zalaže za bonske ovlasti

M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Komisija za izbor i imenovanja Gradskog vijeća Sarajeva odlučila je da priznanje Počasni građanin grada Sarajeva ove godine bude uručeno Christianu Schwarz-Schillingu, bivšem visokom predstavniku u BiH.
Prijedlog je za dodjelu priznanja Schwarz-Schillingu uputio Klub gradskih vijećnika Naše stranke zbog njegovog doprinosa Sarajevu i BiH od 1993. godine do danas.

Podsjetili su da se zbog neslaganja s tadašnjom politikom Savezne Republike Njemačke prema BiH 1993. godine povukao s mjesta saveznog ministra za poštu i telekomunikacije.

"Od samog početka borio se za vojnu intervenciju i aktivno učešće njemačke u NATO akcijama na teritoriji bivše Jugoslavije, kao i za ukidanje nepravednog embarga na oružje nametnutog BiH; organizovao je demonstracije, pomoć i posjećivao Sarajevo u ratnim godinama i u ličnim kontaktima s vodećim političarima naše zemlje i svijeta tražio načine da se Sarajevo oslobodi opsade, u ličnim kontaktima s vodećim svjetskim političarima u Evropi i Americi širio je istinu o ratu u BiH, u mnogobrojnim govorima predlagao je donošenje zaključaka o pomoći Sarajevu i BiH u Bundestagu, bio je organizator prvog konvoja pomoći Bihaću; aktivno je učestvovao u donošenju Splitske deklaracije koja je bila osnova akcije Oluja ...", navode između ostalog.

Podsjećaju da je bio medijator za FBiH, a potom i cijelu BiH, da je bio visoki predstavnik OHR-a koji je tražio nastavak primjene "Bonskih ovlasti" te da je nametnuo Zakon o Memorijalnom centru Potočari. Predlagači navode kako je Schwarz-Schilling veliki dobročinitelj i prijatelj sarajevske i bh. djece.

Također, prijedlog za dodjelu Plakete Grada Sarajeva Husrefu Musemiću uputio je vijećnik Srđan Srdić. U obrazloženju je naveo sve njegove uspjehe koje je ostvario kao fudbaler, ali i kao trener FK Sarajevo gdje je upisan kao jedini trener koji je osvojio duplu krunu. Iza sebe ima četiri trofeja, 163 pobjede i 300 utakmica kao trener FK Sarajevo.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Veza između Sarajeva i Musemića je posebna. Čak pet puta se vraćao na klupu voljenog kluba. Prošlogodišnji Musemićev uspjeh samim tim je i uspjeh Grada Sarajeva, dodatna promocija sporta u glavnom gradu BiH te smatram da se ovakvi vrhunski rezultati trebaju poštovati i nagraditi", kazao je Srdić.

Prijedlog za dodjelu Plakete Branislavi Rakonjac uputio je zamjenik gradonačelnika Milan Trivić. Riječ je o pioniru kvantne medicine u Sarajevu i BiH koja se prva u našoj državi počela baviti informoterapijom.

Osnivačica je i direktorica Centra tradicionalne i alternativne medicine u Sarajevu te izdavačica časopisa i autorica knjiga koje promovišu brigu o zdravlju. U obrazloženju prijedloga se navodi kako je inicijatorka i organizatorica stručnih kongresa koji u naš grad dovode eminentne domaće i strane stručnjake u ovoj oblasti, čime se Sarajevo promovira, ne samo kao bh. već i regionalni centar. Članica je i redovna predavačica na institutu "Intera" u Kijevu.

Branislava Rakonjac (Foto: Klix.ba)
Branislava Rakonjac (Foto: Klix.ba)

"Broj uspješno izliječenih pacijenata nije jedino što ovu doktoricu izdvaja od drugih, nego i njeno nesebično pomaganje i humani rad. Sva djeca koja su njeni pacijenti liječe se bez novčane naknade", navodi, između ostalog, Trivić.

Vijećnici Gradskog vijeća glasat će o ovim prijedlozima na sjednici koja će biti održana u srijedu, 26. februara.