BiH
50

Sarajevo: Vježba evakuacije škole na "američki način", najhrabriji skakali na zračni jastuk

Piše: I. P.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U sarajevskoj Osnovnoj školi Vrhbosna danas je izvedena vježba evakuacije učenika i nastavnika prilikom elementarnih nepogoda, prirodnih katastrofa i požara.

Vježbu su organizovali Osnovna škola Vrhbosna u Faletićima, Dobrovoljno vatrogasno društvo Vratnik i Klub spasilaca 2000 Sarajevo.

"Naša je obaveza da svake dvije godine izvršimo provjeru znanja o evakuaciji iz zgrade škole i pomoćnih prostorija. Vježba je prošla vrlo dobro i zadovoljni smo svime što smo uradili. Učenici i nastavnici su bili pripremljeni uz pomoć predavanja koje je održano prije dva dana", rekao je za Klix.ba direktor škole Mirsad Lelo.

Kako je objasnio predsjednik Upravnog odbora Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vratnik Namik Klino, vježba je rezultat dobre saradnje sa školom, ali i sa Klubom spasilaca 2000 sa kojima imaju dugogodišnju saradnju.

"Sa Klubom spasilaca imamo dužu saradnju. Oni nas uče spašavanju pomoću užadi, a mi njih o tome kako spasiti ljude iz urbanih objekata pod vatrom. Danas smo u dogovoru sa direktorom škole organizovali vježbu kojoj je cilj bio spašavanje djece, a djeca moraju znati kako sigurno da se evakuišu. Evakuacija može biti izvedena usljed dojave o bombi, uslijed zemljotresa ili požara te drugih nepogoda", objasnio je Klino.

U vježbi je korišten poseban način spašavanja koji se ne primjenjuje u našoj zemlji, a riječ je o zapadnom modelu organizacije mjesta evakuacije.

"Proces smo inovirali time što smo uveli američki 'Life safety code' napravivši zborno mjesto, iako to naše zakonodavstvo ne predviđa. Zborno mjesto pomaže u izvještavanju o bitnim informacijama na mjestu događaja kako bi vatrogasci bili fokusirani na potragu i spašavanje, a ne da gube vrijeme pretražujući prostoriju po prostoriju", zaključio je Klino.