Poražavajući podaci analize
0

Sarajevo: Vandali uništili više od pola dječijih igrališta

Sarajevo-x.com
Da uništeno, polomljeno i spaljeno igralište u parku Betanija - Jezero proteklog vikenda nije usamljen primjer neprimjerenog odnosa pojedinaca prema rekreacionim površinama namijenjenih djeci i da je vandalizam prema rekvizitima na tim površinama jednako i u velikoj mjeri zastupljen u svim opštinama u Kantonu Sarajevo pokazuje i Analiza - katastar stanja dječijih igrališta koju je nedavno završilo preduzeće "Park“.

Izrađena Analiza pokazuje da dječija igrališta kojih je ukupno na području Kantona 135 i koja zauzimaju površinu od 59.324 kvadratnih metara umjesto da budu površine za bezbijednu igru, edukaciju i psihofizički razvoj djece i mladih u više od 50 posto slučajeva upravo to nisu, jer polomljene klackalice, ljuljaške, tobogani, pješčanici u koje nesavjesni građani bacaju sve i svašta, polomljene štafle sa klupa, vrlo često pobacane korpe za otpadke opasnost su za najmlađe stanovnike našega grada.

Statistika katastra dječijih igrališta po njihovom broju ukazuje da općine ulažu značajne napore kako bi se djeci obezbijedio adekvatan prostor za igru i zabavu, a vodeće u tome su Općina Novi Grad na čijem prostoru postoje 44, zatim slijedi Općina Novo Sarajevo gdje se nalazi ukupno 40 i Općina Centar koja raspolaže sa 27 dječijih igrališta. Na području Ilidže ukupno je 12, sa jednim manje igralištem raspolaže Vogošća, a jedno igralište registrovano je na području Starog Grada.

Analiza "Parka“ obuhvatila je i brojčane pokazatelje pojedinih rekvizita i mobilijara koji se nalazi na tim igralištima, a njihovom obradom utvrđeno je da više od polovine tih rekvizita imaju manja ili veća oštećenja. Većina tih oštećenja nije nastala upotrebom tih rekvizita za igru, nego upravo nasilnim i neprimjerenim odnosom pojedinaca, koji najčešće tokom večernjih sati, ali svjedoci smo i tokom dana lome, otuđuju, oštećuju, a u posljednje vrijeme i sve češće pale vatru na istim, saopšteno je iz ovog preduzeća

Utvrđeno je da površine za djecu osim konstantnog uništavanja, nisu u određenoj mjeri u skladu sa pojednim standardima jer primjera radi nisu ograđena adekvatnom ogradom (živa ograda ili druge biljke) koje bi igralište odnosno djecu zaštitila od buke i prašine, da većinu igrališta pješaci koriste kao staze ili puteve do svojih odredišta i slično. Analiza je pokazala i da dječija igrališta nisu samo "dječija“, jer tokom dana su i poligoni za izvođenje kućnih ljubimaca u šetnju i na izvršavanje nužde, mjesta za odlaganje smeća i otpadaka, a tokom noći okupljališta narkomana i slično.

Pregledom stanja na terenu uočeno je i da neke dječije sprave nisu izrađene od adekvatnih materijala, ali s obzirom na zabilježene odnose i načine uništavanja korišteni materijali pokazali su se kao najprihvatiljivije rješenje jer su najotporniji i najizdržljiviji na lomljenje, čupanje, paljenje i sličan odnos.

Cilj "Parka" izradom Katastra dječijih igrališta na području KS bio je predstaviti činjenično stanje na terenu, ali i izraditi dokument čije korištenje bi bila polazna osnova i pokazatelj opravdanosti, potrebe i iznalaženja najsvrsishodnijih rješenja za buduće planova i projekata izgradnje, rekonstrukcije i održavanja istih.