{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo: Umro Avdo Čampara

F
5.4.2008. u 11:30
5
1
Sarajevo: Umro Avdo Čampara
5
Sarajevo: Umro Avdo Čampara
U Sarajevu je sinoć, u 71. godini, preminuo Avdo Čampara, dugogodišnji istaknuti bosanskohercegovački društveno-politički radnik i prvi predsjedavajući iz reda Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma.
Komemorativna sjednica povodom smrti Avde Čampare bit će održana u ponedjeljak, 7. aprila, s početkom u 11 sati, u Bijeloj sali Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu.

Dženaza će biti istog dana u Sarajevu, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Avdo Čampara rođen je 25. maja.1937. godine u Gacku. Osnovnu školu završio je u Gacku, a Gimnaziju u Mostaru. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1962. godine, nakon čega je bio pripravnik u Općinskom sudu u Gacku.

Za sekretara Općinskog komiteta SKJ u Gacku imenovan je 1964. godine i tu funkciju obavljao je pet godina. U isto vrijeme bio je poslanik u Društveno-političkom vijeću Skupštine SR Bosne i Hercegovine.

Za predsjednika Skupštine Općine Gacko izabran je 1969. godine i tu dužnost obavljao je pet godina.

Član Izvršnog vijeća Bosne i Hercegovine postao je 1974. godine, a nakon četiri godine, ponovo je izabran za člana Izvršnog vijeća BiH i sekretara za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Izvršnog vijeća.

Krajem 1979. godine izabran je za Izvršnog sekretara Predsjedništva CK BiH, a tu funkciju obavljao je sedam godina.

Godine 1986. izabran je za republičkog javnog tužioca Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine i istovremeno člana CK SKBiH.

Nakon montirane afere, krajem 1987. godine, smijenjen je s funkcije republičkog javnog tužioca i ostao bez posla tokom naredne dvije godine.

Po okončanju prvih višestranačkih demokratskih izbora, imenovan je za generalnog sekretara Skupštine Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine i tu funkciju je obavljao narednih šest godina.

Nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, u mandatnom periodu 1996. - 1998. godine biran je za poslanika Skupštine Kantona Sarajevo, zatim za delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH te za prvog predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz reda Bošnjaka.

U periodu 1998. - 2000.godina ponovno je biran za poslanika Skupštine Kantona Sarajevo, Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

U mandatnom periodu 2002. -2006. Čampara je bio na dužnosti savjetnika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Bio je član mnogobrojnih ekspertnih grupa te zakonodavnih komisija na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini.

Dugogodišnji je predsjednik Pravnog savjeta Stranke demokratske akcije i dobitnik Zlatne povelje mira Internacionalne lige humanista 1998. godine te brojnih drugih priznanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: