BiH
5

Sarajevo: Umro Avdo Čampara

FENA
U Sarajevu je sinoć, u 71. godini, preminuo Avdo Čampara, dugogodišnji istaknuti bosanskohercegovački društveno-politički radnik i prvi predsjedavajući iz reda Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Komemorativna sjednica povodom smrti Avde Čampare bit će održana u ponedjeljak, 7. aprila, s početkom u 11 sati, u Bijeloj sali Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu.

Dženaza će biti istog dana u Sarajevu, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Avdo Čampara rođen je 25. maja.1937. godine u Gacku. Osnovnu školu završio je u Gacku, a Gimnaziju u Mostaru. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1962. godine, nakon čega je bio pripravnik u Općinskom sudu u Gacku.

Za sekretara Općinskog komiteta SKJ u Gacku imenovan je 1964. godine i tu funkciju obavljao je pet godina. U isto vrijeme bio je poslanik u Društveno-političkom vijeću Skupštine SR Bosne i Hercegovine.

Za predsjednika Skupštine Općine Gacko izabran je 1969. godine i tu dužnost obavljao je pet godina.

Član Izvršnog vijeća Bosne i Hercegovine postao je 1974. godine, a nakon četiri godine, ponovo je izabran za člana Izvršnog vijeća BiH i sekretara za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Izvršnog vijeća.

Krajem 1979. godine izabran je za Izvršnog sekretara Predsjedništva CK BiH, a tu funkciju obavljao je sedam godina.

Godine 1986. izabran je za republičkog javnog tužioca Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine i istovremeno člana CK SKBiH.

Nakon montirane afere, krajem 1987. godine, smijenjen je s funkcije republičkog javnog tužioca i ostao bez posla tokom naredne dvije godine.

Po okončanju prvih višestranačkih demokratskih izbora, imenovan je za generalnog sekretara Skupštine Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine i tu funkciju je obavljao narednih šest godina.

Nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, u mandatnom periodu 1996. - 1998. godine biran je za poslanika Skupštine Kantona Sarajevo, zatim za delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH te za prvog predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz reda Bošnjaka.

U periodu 1998. - 2000.godina ponovno je biran za poslanika Skupštine Kantona Sarajevo, Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

U mandatnom periodu 2002. -2006. Čampara je bio na dužnosti savjetnika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Bio je član mnogobrojnih ekspertnih grupa te zakonodavnih komisija na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini.

Dugogodišnji je predsjednik Pravnog savjeta Stranke demokratske akcije i dobitnik Zlatne povelje mira Internacionalne lige humanista 1998. godine te brojnih drugih priznanja.