Stan površine 80 m²
62

Sarajevo: U Zagrebačkoj ulici se otvara Mali porodični dom za djecu bez roditeljskog staranja

M. G.
Djeca bez roditeljskog staranja dobit će još jedan Mali porodični dom na području općine Novo Sarajevo.

Tim povodom, načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović i Samira Puzo v.d. direktora KJU "Dom za djecu bez roditeljskog staranja" danas su u zgradi Općine Novo Sarajevo potpisali Ugovor o pružanju prava na korištenje stana bez naknade za potrebe Malog porodičnog doma u ulici Zagrebačka broj 5.

Ovim činom Općina je podržala aktivnosti Doma za djecu bez roditeljskog staranja sa ciljem stavljanja u funkciju nove socijalne usluge koja je u najboljem interesu djece.

Stan površine 80 m², Općina je najprije u potpunosti sanirala za šta je utrošeno 58.000 KM, dok je za opremanje stana neophodnim namještajem bio zadužen Dom za djecu bez roditeljskog staranja. Načelnik Tanović istakao je da je cilj dodjele stana za ove namjene integracija djece bez roditeljskog staranja u društvo kroz razvoj socijalnih mreža izvan ustanova.

Uspjeli smo pronaći adekvatan stan, koji je bio u devastiranom stanju i nije bio useljiv. Kada smo u potpunosti završili sanaciju stana, uslijedilo je opremanje prostora od strane Javne ustanove. Ovo je jedna lijepa priča i učinili smo sve napore da se obezbijedi jedan adekvatan prostor na lijepoj lokaciji kako bi se djeca što bolje prilagodila u novoj sredini, rekao je Tanović.

Ovo je četvrti Mali porodični dom gdje će se šestero djece, uzrasta od tri do 18 godina, izmjestiti iz ustanove u jedan porodični ambijent.

Posebno se zahvaljujem Općini na senzibilitetu za našu djecu i mlade koji žive u Domu za djecu bez roditeljskog staranja. Imamo već tri Mala porodična doma, jedan je u Sokolović Koloniji, drugi je u Blagovcu, a treći je u ulici Maršala Tita. Projekat smo nazvali

"Obična kuća u ubičnoj ulici" radi bolje adaptacije i prilagođavanja lokalnoj zajednici, istakla je Puzo.

Otvaranje Malog porodičnog doma u ulici Zagrebačka broj 5 planirano je u utorak, 19. decembra ove godine u 12 sati.