Rok 90 dana
34

Sarajevo: U naselju Marijin Dvor započela rekonstrukcija Trga Karla Paržika

V. K.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
U sarajevskom naselju Marijin Dvor danas je započela rekonstrukcija i uređenje Trga Karla Paržika koji se nalazi u blizini crkve Svetog Josipa u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.
Bageri i druge mašine neophodne za rad stigle su na lokaciju te će, prema procjenama Općine Centar, trajati narednih 90 dana.

Kako je naglasio načelnik Općine Centar Srđan Mandić sve je urađeno u skladu sa striktnim pravilima propisanim odlukom o HUK-u od Državne komisije za zaštitu nacionalnih spomenika čiju je saglasnost Općina Centar dobila, kao i onu od Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

"Zahvaljujemo i jednima i drugima. Drago mi je da je jučerašnja najava izazvala dosta pažnje i da se u Centru ponovo bavimo ljepšim temama. Naravno nekome će se vidjeti, nekom možda i ne, ali mi smo sigurni da je ovo veliki i lijep iskorak ka našem cilju - da nam Centar bude opet Centar našeg svijeta. Idemo dalje", rekao je ranije Mandić.

Karlo Paržik je dobio svoj trg u Sarajevu u novembru 2008. godine kada je tadašnja gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac zajedno s unukom Karla Paržika otkrila ploču s imenom Karla Paržika po kojem će se zvati trg ispred crkve Sv. Josipa na Marijin Dvoru.

Karlo Paržik je bio istaknuti češki arhitekt, koji je živio i radio u Sarajevu. Karlo Paržik (1857.-1942.) je projektovao mnoge znamenite zgrade u Sarajevu i BiH uključujući Vijećnicu, Narodno pozorište, Zemaljski muzej, Šerijatsku sudsku školu, Belediju, Srpsko - pravoslavnu bogosloviju kao i mnoge druge upravne, sudske, privredne, vojne, kulturne, vjerske i stambene objekte.