Sarajevo
65

Predstavljen projekat rekonstrukcije Trga Karla Paržika na Marijin Dvoru

D. Be.
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić danas je predstavio izgled projekta rekonstrukcije Trga Karla Paržika na Marijin Dvoru.

Poručio je kako je sve urađeno u skladu sa striktnim pravilima propisanim odlukom o HUK-u od Državne komisije za zaštitu nacionalnih spomenika čiju je saglasnost Općina Centar dobila, kao i onu od Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

"Zahvaljujemo i jednima i drugima. Drago mi je da je jučerašnja najava izazvala dosta pažnje i da se u Centru ponovo bavimo ljepšim temama. Naravno nekome će se vidjeti, nekom možda i ne, ali mi smo sigurni da je ovo veliki i lijep iskorak ka našem cilju - da nam Centar bude opet Centar našeg svijeta. Idemo dalje", Mandićeva je poruka.

Karlo Paržik je dobio svoj trg u Sarajevu u novembru 2008. godine kada je tadašnja gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac zajedno s unukom Karla Paržika otkrila ploču s imenom Karla Paržika po kojem će se zvati trg ispred crkve Sv. Josipa na Marijin Dvoru.

Karlo Paržik je bio istaknuti češki arhitekt, koji je živio i radio u Sarajevu. Karlo Paržik (1857.-1942.) je projektovao mnoge znamenite zgrade u Sarajevu i BiH uključujući Vijećnicu, Narodno pozorište, Zemaljski muzej, Šerijatsku sudsku školu, Belediju, Srpsko - pravoslavnu bogosloviju kao i mnoge druge upravne, sudske, privredne, vojne, kulturne, vjerske i stambene objekte.

Crkva Sv. Josipa na Marijin dvoru, ispred koje se nalazi trg, bila je njegov posljednji projekat.