BiH
9

Sarajevo u 2014. godini svijetu poslalo poruku mira, dijaloga, solidarnosti i razumijevanja

Piše: L. Č.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
U sarajevskoj Vijećnici održana je tradicionalna godišnja konferencija za medije na kojoj je Ivo Komšić, gradonačelnik Sarajeva, napravio pregled najvažnijih događaja koji su obilježili 2014. godinu, ali i najavio neke buduće projekte.

Komšić je na samom početku naglasio kako je Grad Sarajevo u 2014. godini zbog niza obljetnica bio u centru evropske i svjetske javnosti, te je u saradnji sa domaćim i međunarodnim institucijama obilježio važne datume u historiji ovog grada, čime je svijetu poslana poruka mira i dijaloga, solidarnosti i razumijevanja.

U januaru 2014. godine je tako, podsjetio je Komšić, povodom 30 godina od sarajevske Olimpijade, u Zetri održan hokejaški spektakl "Ice Fest Sarajevo", kad je Zetra zabilježila rekordnu posjećenost od blizu 14.000 posjetilaca. Posebno i spektakularno iznenađenje koje je Grad ove godine priredio jeste i "Revija na ledu - Trideset", nastup Jayne Torvill i Christophera Deana, svjetskih olimpijskih prvaka u umjetničkom klizanju, koji su na godišnjicu svoje pobjede na sarajevskoj Olimpijadi 1984. godine, otplesali čuveni "Bolero".

Ponovno otvorenje Vijećnice: Simbol stradanja i neuništivosti

Kao posebno značajan događaj Komšić je izdvojio ponovno otvaranje sarajevske Vijećnice - 9. maja, na Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom, 20 godina nakon njenog stradanja, nazvavši je "simbolom stradanja, ali i uzdizanja i neuništivosti Sarajeva, dodavši kako Vijećnica "danas nema cijenu".

"Sarajevsku Vijećnicu su posjetile i brojne zvanične delegacije i uvaženi gosti grada i države. Njenu ljepotu i reprezentativan izgled prepoznale su i mnoge institucije i udruženja koja su odlučila u ovom objektu organizovati mnoge kulturne događaje i prijeme", naglasio je Komšić.

Tokom juna Sarajevo je samostalno i u partnerstvu sa Fondacijom "Sarajevo - Srce Evrope", čiji je jedan od osnivača, organizirao brojne kulturne, memorativne, naučne i sportske manifestacije, povodom obilježavanja stogodišnjice Sarajevskog atentata i početka Prvog svjetskog rata.

Više od 30 različitih kulturnih i sportskih manifestacija

Među više od 30 projekata, 28. juna je u prelijepoj Vijećnici bio upriličen koncert Bečke filharmonije, dok je u Narodnom pozorištu održana svjetska premijera predstave "Hotel Evropa" počasnog građanina Sarajeva Bernarda Henrija Levyja. Uz to, građani su imali priliku pogledati projekciju filma "Mostovi Sarajeva", koji je svoju premijeru imao na ovogodišnjem Kanskom festivalu.

Kada je riječ o sportskim manifestacijama, Grad Sarajevo je imao priliku ugostiti čelnike i bivše biciklističke asove čuvenog Tour de Francea, pokrovitelje vrhunskog sportskog događaja - prve biciklističke utrke Grand Prix Sarajevo 2014. koja se vozila ulicama Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

"Svi ovi događaji privukli su rijeku turista iz čitavog svijeta. Od stranih gostiju, prednjačili su Austrijanci i Francuzi, ali su naš grad posjetili i turisti iz Turske, Južne Koreje, Njemačke, Italije, Srbije, Hrvatske, Slovenije, kao i građani iz cijele BiH. Veliki priliv gostiju doprinio je značajnim finansijskim efektima u turizmu, hotelijerstvu, uslužnim i zanatskim djelatnostima", istaknuo je Komšić, dodavši kako su samo u mjesecu junu u Sarajevu svi smještajni kapaciteti bili popunjeni.

Sarajevo 2015. dobija biciklističku stazu

Još jedan od važnih projekata koje Grad Sarajevo priprema jeste izgradnja biciklističke staze, koja će prolaziti ulicama Bulevara Meše Selimovića i dijelom Zmaja od Bosne, obostrano, a bit će duga oko sedam kilometara. Realizirat će se fazno, na potezu Stupska petlja - most Skenderija. Duž dvosmjerne biciklističke staze predviđena je horizontalna i vertikalna signalizacija, odmorišta s klupama i česmama, a moći će se koristiti i usluge bežičnog interneta. Trenutno se radi na osiguravanju saglasnosti za dobivanje građevinske dozvole, kako bi u 2015. godini moglo početi izvođenje radova.

Drugi značajan projekat je revitalizacija Trebevićke žičare, koji je planiran krajem 2015. goidne, a realna procjena je da će prva vožnja obnovljenom žičarom biti u drugoj polovini 2016. godine.

Vožnja sa 40 kabina, svaka sa šest sjedišta, s polazne stanice Hrvatin (na Bistriku) do završne - Vidikovca, trajat će sedam do osam minuta. Žičara, koja će biti građena po evropskim standardima, će moći na sat prevesti 1.200 putnika, a njena će dužina biti oko 2.210 m.