Gandijeva ulica
536

Sarajevo: Stanovnici Dobrinje parkirali auta na entitetskoj liniji kako bi spriječili gradnju zgrade

E. Sk.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Jednom nogom u Federaciji BiH, drugom u RS-u. Ovako se već duže vremena mogu opisati problemi u kojima se nalaze stanovnici zgrade u Gandijevoj ulici u sarajevskom naselju Dobrinja. Oni su se danas ponovo okupili kako tvrde, zbog nelegalne gradnje i na taj način iskazali mirni protest.
Problem je, kako kažu, što je u ovoj ulici postavljena ograda kojom je "prekrojena" entitetska linija i to zbog gradnje desetospratnice. Riječ je, poručuju, o nelegalnoj gradnji, kojoj žele stati u kraj, a tu borbu žele dobiti pravnim i mirnim putem. Posljednje što žele jeste, naglašavaju, da situacija eksalira.

"Mi kao građani, stanovnici Gandijeve, imamo problem s uzurpacijom, od nama do jučer nepoznatog investitora. Ovdje se nalazi entitetska linija, to je zapravo linija koja nikad nije utvrđena. Ovdje imamo parking i sklonište, koje od 1990. godine pripada ovoj zgradi i ovoj ulici. Imali smo slučaj 2001. godine, kada je bila arbitraža vezano za ovaj dio Dobrinje, tada je sudija odlučio da Gandijeva ulica cijela pripada Federaciji. Samim tim i prateći objekti", pojašnjava jedan od stanovnika Gandijeve.

Kako bi spriječili navodnunelegalnu gradnju, stanovnici Gandijeve su u znak protesta parkirali na tom mjestu svoje automobile, koje, kažu, ne planiraju maknuti...

"Nećemo ukloniti automobile koji su tu parkirani, jer je to to jedini način da spriječimo nelegalnu gradnju dok se ne utvrde sve činjenice i okolnosti koje su dovele do ove dozvole. Mi smo večeras imali jedan neformalni skup, jer smo opunomoćili advokata koji je sastavio predmet i predao svim mogućim nadležnim institucijama, da se ista gradnja zaustavi", kažu.

Investitor je, dodaje, morao da informiše stanare šta se dosad uradilo i koji su daljnji koraci.

"Borit ćemo se na pravnoj osnovi, jer ovo je sve za nas nelegalno. I načelnik općine Novi Grad Semir Efendić je stao na stranu stanara. Tražimo zaštitu od institucija", poručuju.

Nihad Suljević, advokat kojeg su angažovali stanari Gandijeve pojasnio je da su njihovi problemi počeli 29. maja.

"Problemi stanara su počeli kada je investitor zagradio parking koji pripada stanarima ove zgrade. Isti investitor je navodno utvrdio entitetsku liniju između Federacije BiH i RS-a i tom linijom je postavio građevinsku ogradu koju planira ukloniti kada završi gradnju. Važno je napomenuti da se ovom investitoru pogodovalo kod donošenja navodnih regulacionih planova te je čak i općinski pravobranilac utvrdio da se investitor nije pridržavao ni važećeg regulacionog plana. Isti investitor je uputio prijetnje da će preduzeti parnične postupke i zaštiti navodni posjed putem advokata. Međutim, jasno je da je riječ o nelegalnoj gradnji za čiju obustavu se bore stanari ove zgrade", poručio je Suljević.