6. aprila
96

Sarajevo slavi rođendan: Skaka pozvao građane na kafu na Baščaršiji

Piše: M. N.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
Glavni grad BiH 6. aprila slavi 550 godina od osnivanja, 72 godine od oslobađanja od fašizma i 25 godina od početka najduže opsade nekog grada nakon Drugog svjetskog rata. Zajedno s bratimskim gradovima, Sarajevo će obilježiti ovaj dan brojnim kulturnim i sportskim manifestacijama i svečanom sjednicom.

Delegacije iz Budimpešte, Zagreba, Dubrovnika, Pule, Novog Pazara i istanbulske općine Fatih te iz bh. gradova Zenica, Brčko, Mostar i Zvornik prisustvovat će ceremonijama i zajedno s predstavnicima Grada Sarajeva položiti cvijeće i odati počast šehidima i braniteljima Sarajeva.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka kazao je kako je Grad ove godine priredio bogat program za obilježavanje 6. aprila, a da su obilježavanje počeli jutros na simboličan način kada su s predstavnicima Vlade KS i kantonalnim preduzećima Park i Rad počeli čišćenje grada.

Abdulah Skaka (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Abdulah Skaka (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

"Pozivam sve građane da nam se pridruže i da taj dan provedemo svi zajedno svečano i budemo domaćini svim gostima koji dolaze od aprila. Grad Sarajevo je kao turistička destinacija, prema pisanjima svjetskih i regionalnih medija, ove godine jedna od top destinacija", rekao je Skaka.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva održat će, kao i inače, svečanu sjednicu u Vijećnici. Predsjedavajući GV Igor Gavrić rekao je kako su pripremili spektakularan nastup bh. glumaca koji će ispričati sarajevsku ljubavnu priču u neoficijelnom dijelu sjednice, a u oficijelnom dijelu će biti upriličena dodjela Šestoaprilskih nagrada kao i uručenje nagrade počasnom građaninu Grada Sarajeva Edmondu Offermanu.

Igor Gavrić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Igor Gavrić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

"Specifičnost svečane sjednice je da će je sve tri nacionalne televizijske kuće prenositi uživo, a prvi put i državna BHT1. Na to smo ponosi jer je Sarajevo glavni grad BiH i mislim da mu pripada mjesto u programskoj šemi državne televizije", rekao je Gavrić.

Odbor za dodjelu Šestoaprilskih nagrada, kojim je predsjedavao Velija Katica, odlučio je da nagrade dobiju: Udruženje Fama-Metodologija u oblasti nauke i obrazovanja, Dino Merlin u oblasti kulture i umjetnosti i Udruženje za zaštitu historijskih vrijednosti Haber za doprinos u drugim oblastima. Odluke su donesene jednoglasno.

Baščaršija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Baščaršija (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Obilježavanje rođendana Sarajeva počelo je proteklog vikenda plivačkim mitingom "Sarajevu s ljubavlju" koji je održan na Olimpijskom bazenu Otoka, manifestacijom u Trećoj gimnaziji i turnirom u streljaštvu za osobe s invaliditetom na Zetri.

"Bit će održano ekipno prvenstvo osnovnih škola u šahu, što je uvijek vrlo interesantno. Prijavi se mnogo djece, što je simpatično i ono što ovom gradu treba", rekla je Amina Deljković, pomoćnica gradonačelnika za obrazovanje, kulturu i sport.

Od 7. do 9. aprila u centru Skenderija bit će održan međunarodni turnir u košarci koji organizuje KK Koš, dok će 8. aprila na Zetri biti održan turnir u hrvanju i kuglaški turnir za slijepe. Deseti međunarodni turnir u streljaštvu bit će održan 9. aprila na Zetri.

Amina Deljković (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Amina Deljković (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Rođendan grada bit će obilježen i izložbom u galeriji Collegium Artisticum koju organizuje Udruženje likovnih umjetnika BiH, kao i izložbom u Spomen-parku Vraca koju organizuje Historijski muzej BiH.

Posebna kulturna manifestacija "Kafa s gradonačelnikom" bit će održana 6. aprila u 12 sati na Baščaršiji, a predstavnici Grada pozvali su sve građane da dođu na ovo druženje.

U Domu oružanih snaga bit će održan i 6. Sarajevo Guitar Fest, a obilježavanja će biti završeno zabavom na otvorenom "Volim Sarajevo" koja će biti održana ispred BBI centra.