|

Sarajevo: SIPA u kamionu kojim je upravljao Moldavac pronašla dvojicu državljana Afganistana

Sarajevo: SIPA u kamionu kojim je upravljao Moldavac pronašla dvojicu državljana Afganistana
17
Piše: A. Z.
25.2.2017. u 18:16
97
komentara
17

dijeljenja
Sarajevo: SIPA u kamionu kojim je upravljao Moldavac pronašla dvojicu državljana Afganistana Foto: Arhiv/Klix.ba
Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo sinoć su prijavili SIPA-i da su u kamionu koji je zaustavljen pronađena dva državljanina Afganistana. Oni su nakon razgovora sa pripadnicima SIPA-e smješteni u azilantski centar.
"Istraga je u toku, a nakon njenog završetka bit će poznato da li je u pitanju krijumčarenje ljudi, te zbog čega su i na koji način strani državljani došli u BiH", kazali su za Klix.ba iz SIPA-e.

Vozač kamiona koji je prevozio Afganistance je državljanin Moldavije. Također nije poznato ni gdje je kamion sa stranim državljanima prešao granicu BiH.

Osim toga, iz Granične policije BiH saopćeno je da su u jutarnjim satima u subotu u blizini Međunarodnog graničnog prijalaza Rača otkrivene dvije grupe iliegalnih migranata.

"Dvadeset osoba afro-azijskog porijekla predato je pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH koji su pokrenuli proces readmisije osoba propisane Sporazumom o readmisiji sa Republikom Srbijom", saopćeno je iz Granične policije.

U februaru ove godine zabilježeno je devet slučajeva ilegalnog prelaska državne granice prilikom čega je otkriveno 13 državljana Pakistana, pet Afganistana, tri Sirije, dva Alžira i po jedan državljanin Iraka, Irana i Palestine.

"Bosna i Hercegovina, kao ni susjedne zemlje, nije izložena masovnom migracijskom pritisku. Aktuelna situacija u Srbiji i Makedoniji, gdje duže vrijeme boravi veći broj migranata ukazuje na moguće aktivnosti migranata i pronalaska alternativnih ruta kretanja prema zemljama EU, koje mogu uključivati i BiH. Posljednji evidentirani slučajevi u februaru 2017. ukazuju na to da migranti iz zemalja visokog migracijskog rizika u pojedinačnim slučajevima i manjim grupama nastoje koristiti teritorij BiH kao tranzitno područje na putu prema zemljama EU", navodi se u saopćenju.
Prijavi grešku


Komentari (97)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...