{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo: Sastanak povodom rješavanja problema gradnje ambasade Turske

F
24.3.2008. u 18:16
0
0
Sarajevo: Sastanak povodom rješavanja problema gradnje ambasade Turske
0
Sarajevo: Sastanak povodom rješavanja problema gradnje ambasade Turske
Na inicijativu potpredsjednika Federacije BiH Mirsada Kebe, u njegovom kabinetu, održan je sastanak o načinu rješavanja problema gradnje turske ambasade kojem su prisustvovali gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac, predsjedavajući Gradskog vijeća Marin Ivanišević, ministar prostornog uređenja u Vladi KS Abid Jusić i načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo.
U saopćenju iz kabineta potpredjednika FBiH navodi se da je na sastanku, kojem je domaćin bio potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo, prihvaćen prijedlog načelnika Općine Novo Sarajevo o načinu rješavanja problema gradnje turske ambasade.

"Dogovoreno je da će Koldžo pokrenuti zahtjev za dobijanje saglasnosti Gradskog vijeća koje inače vodi postupak Izmjene i dopune regulacionog plana i Općinskog vijeća Novo Sarajevo da pokrene postupak za korekciju Regulacionog plana čime bi se stekli uvjeti za legalizaciju objekta turske ambasade", navodi se.

U saopćenju se ističe da su cijeneći dobre međusobne odnose i važnost suradnje dvije države pa i opću želju da se taj problem definitivno riješi na obostrano zadovoljstvo, sugovornici jednoglasno prihvatili inicijativu načelnika općine da uradi nešto što u ovom trenutku nije njegova nadležnost, a da istovremeno sve bude u zakonskim okvirima.

"Ovim bi se napravio svojevrsni presedan na način da se kroz korekciju izvrši promjena Regulacionog plana jer proces Izmjena i dopuna u Gradskom vijeću traje već godinu dana. Tako bi GV na narednoj sjednici u četvrtak, te OV Novo Sarajevo na sjednici u sljedeći ponedjeljak trebalo da se izjasne o ovoj inicijativi čime bi se načelniku omogućilo da provede postupak korekcije i da se tako pokrene mehanizam promjene Regulacionog plana koji obuhvata područje Vilsonovog šetališta", ističe se.

S obzirom da postupak korekcije još traje u Gradskom vijeću i ne zna se kad će biti završen, intencija načelnika Koldže je, kako se navodi, da se korekcija izvede po hitnom postupku, te da se ona ugradi u definitivne izmjene i dopune Regulacionog plana kad ih usvoji Gradsko vijeće.

"Time bi se, dakle, bez obzira na dužinu procesa u GV-u, stvorili zakonski preduvjeti da se izvrši izmjena i dopuna urbanističke saglasnosti, te izdavanje građevinske dozvole za gradnju objekta turske ambasade u Vilsonovom šetalištu", ističe se.

Potpredsjednik Kebo kazao da je ovo možda i najljepši poklon velikom prijatelju BiH turskom premijeru Erdoganu koji večeras stiže u zvaničnu posjetu BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: