BiH
0

Sarajevo: Rekonstrukcija stepeništa u Velikom parku

Klix.ba
U toku su radovi na sanaciji klizišta na četiri stepeništa u okviru kompleksa sarajevskog Velikog parka.

Projekt rekonstrukcije ovih stepeništa finansira Općina Centar sa 274.000 KM. Radovi su počeli 23. marta 2015. godine, a rok za završetak je 90 dana. Realizaciju i nadzor projekta Općina je povjerila Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo.

Stepeništa, koja su dužine od 15 do 39 metara, bila su u veoma lošem stanju uslijed neodržavanja i slijeganja terena na gazištima, gdje su vremenom nastale velike pukotine i oštećenja koja su predstavljala potencijalnu opasnost za sigurno kretanje pješaka.

S obzirom na značajne kulturno-historijske vrijednosti lokaliteta Velikog parka, cjelokupna projektna dokumentacija za rekonstrukciju stepeništa rađena je u konsultaciji sa Zavodom za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo. Ovaj najstariji park u gradu značajan je spomenik visoke starosne, dokumentarne, kulturno-historijske, umjetničke, kao i pejzažno-ambijentalne i estetske vrijednosti. Lokalitet Velikog parka bio je staro muslimansko groblje Čekrekčinica iz 16. stoljeća i pretvoren je u park u vrijeme austrougarske vladavine, pri čemu je sačuvan dio nišana.

Prema glavnom projektu rekonstrukcije, nova stepeništa u Velikom parku će biti izgrađena od armiranog betona i obložena u najvećem dijelu kamenom hreša sa dekorativnim elementima od granitnih ploča. I novi rigoli – kanali za odvod oborinskih voda bit će obloženi granitom. Prilikom odabira kamena za oblaganje stepeništa naročito se vodilo računa o obradi završnog sloja kako bi se izbjegla opasnost od klizanja u zimskom periodu. Na novoizgrađena stepeništa bit će postavljeni i rukohvati visine 110 centimetara.

Imajući u vidu da je uočen manjak i loš kvalitet javne rasvjete kod stepeništa u Velikom parku, projektom je planirano da se postojeći stubovi ulične rasvjete zamijene novim te da se doda sedam novih stubova javne rasvjete. Pored toga, predviđena je i dodatna lateralna iluminacija stepeništa – odnosno rasvjeta koja će biti ugrađena u podlogu i osvjetljavati okolinu. Po završetku građevinskih radova slijede hortikulturni radovi kako bi se područje oko stepeništa vratilo u prvobitno stanje.

Za izradu projektne dokumentacije Zavod za izgradnju je angažovao arhitektonski studij ''Firma'' d.o.o., a za izvođenje radova konzorcij firmi Debos d.o.o. i Džekos d.o.o.