BiH
1.9k

Odmor uz hitove kultnih muzičara: Sarajevo dobija stepenište s odmaralištem i muzičkim kutijama

Piše: M. N.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Općina Centar)
Stanari Pruščakove ulice dobit će novo stepenište koje će biti uređeno na zanimljiv i jedinstven način. Uz stepenište će biti napravljena odmarališta, odnosno posebne klupe na kojima će se građani moći odmoriti, ali i slušati muziku kultnih bh. pjevača i bendova koji su nekada imali svirke u sarajevskom klubu Sloga.

Glavni projekat stepeništa Pruščakova izradila je kompanija Firma d.o.o. Sarajevo, a radove vrši Harysco d.o.o. Sarajevo.

"Projekat predviđa osam odmorišta, od kojih su tri direktno vezana sa ulazom u stambene objekte. Također su predviđene stolice i sto za igranje šaha, odnosno urbani mobilijar u vidu klupa i ležaljki za odmor i posmatranje grada iz specifične perspektive. Na određenim mjestima će biti postavljene info table i kante za otpatke. Pored postojećih stubova javne gradske rasvjete predviđena je i dodatna iluminacija stepeništa, te sadnja trave i humusiranje tla", rekao je za Klix.ba Safet Huremović iz Općine Centar Sarajevo.

S obzirom na to da se stepenište nalazi u blizini Sloge, ono će biti posvećeno muzičarima koji su svojim radom bili vezani za taj objekat. Tako će se tu moći čuti hitovi Indexa i benda Pro-arte, Bijelog dugmeta i Merlina, Prijatelja, New Primitivsa i Rock Under Siegea. Na ovaj način klupe bi imale i edukativnu ulogu.

"Dizajnirane su interaktivne muzičke kutije, u okviru kojih je omogućena reprodukcija najpoznatijih uradaka odabranih muzičara. Pored toga, na njima će se nalaziti kratka dvojezična biografija  svakog umjetnika. Spomenute muzičke kutije se nalaze u centralnom dijelu stepeništa", rekao je Huremović.

Investitor projekta je Općina Centar koja je iz budžeta za ovu namjenu izdvojila 650.000 KM. Stepenište ima dužinu 57 metara. Kroz ove radove će se izvesti i rekonstrukcija vodovodno-kanalizacione mreže ispod stepeništa koja je stara i dotrajala. Rok izgradnje je 90 dana od dana potpisivanja ugovora, odnosno početka radova koji su počeli krajem marta 2015.

"Napominjemo da je ovo još jedan u nizu značajnijih projekata (na stepeništu Kaptol i stepeništu u Velikom Parku radovi su u toku) koje je Općina Centar finansirala za potrebe građana kako bi unaprijedila kvalitet življenja", kazao je Huremović.

Nadzor nad izvođenjem radova povjeren je Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo.