Općinski sud osudio skup
0

Sarajevo: Radnici Granita mirno protestvovali

Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Radnika preduzeća "Granit" iz Jablanice u četvrtak su pred zgradom Opštinskog suda u Sarajevu održali miran dvosatni protest nezadovoljni statusom ovog preduzeća.

Radnici su se odlučili za protest jer preduzeće nema račun kako bi moglo prodavati robu koju proizvodi, rekao je predsjednik Sindikata Memsud Ćosić

Prema njegovim riječima, radnici traže da Opštinski sud Sarajevo bez odlaganja provede svoje rješenje od 15. oktobra prošle godine o brisanju iz sudskog registra pravnog subjekta "Granit Jablanica" DD Sarajevo i da pod hitno prebaci kompletan registarski spis Opštinskom sudu Mostar, gdje "Granit" DD Jablanica može biti upisan u sudski registar.

"Drugi zahtjev je da Opštinski sud u Sarajevu prekine stečajni postupak nad pravnim subjektom 'Granit' DD Jablanica, jer nad njim nikada nije pokrenut stečaj", rekao je Ćosić.

On je dodao da radnici od Suda traže i da hitno prekine stečajni postupak nad pravnim subjektom "Granit Jablanica" DD Sarajevo i da prekid traje do okončanja krivičnog postupka protiv menadžmenta koji se vodi pred Sudom i Tužilaštvom BiH.

Općinski sud u Sarajevu oštro je osudio organiziranje i okupljanje građana pred zgradom Općinskog suda u Sarajevu, a u vezi s predmetom "Granit".

"Radi se o osobama koje već 18 mjeseci vrše pritisak na sud i sudije ovog suda te protuzakonito i silom sprječavaju provođenje zakonite i pravosnažne sudske odluke kojom je otvoren stečajni postupak nad imovinom firme 'GRANIT' u Jablanici“, saopćeno je iz Općinskog suda Sarajevo.

U saopćenju se navodi da se ovakvim postupanjem onemogućava uspostavljenje zakonitog poslovanja "Granit"-a, što je sud kao prioritetno naložio stečajnom upravniku odmah nakon otvaranja stečajnog postupka.

Dodaje se da na ovaj način štetu svakodnevno trpi firma "GRANIT" i 370 povjerilaca - pravnih subjekata i fizičkih osoba - koji su prijavili svoja potraživanja u okviru stečajnog postupka.

"U vezi sa zahtjevima navedene grupe te s pitanjima koja novinari često postavljaju, želimo naglasiti da je Rješenje o brisanju upisanih podataka u sudski registar objavljeno u Službenim novinama Federacije BiH 27. juli te da je za pravosnažnost ovog Rješenja potrebno da protekne zakonom propisani rok od 60 dana od dana objavljivanja", navodi se u saopćenju.

Pored toga, pojašnjava se, da bi ovaj sud predmet dostavio na nadležnost Općinskom sudu u Mostaru, potrebno je da ovlaštena osoba preda prijavu za promjenu upisa u sudski registar Općinskom sudu u Mostaru, nakon čega bi mostarski sud po službenoj dužnosti zatražio dostavljanje spisa subjekta upisa u Mostar, a sve to u skladu sa Zakonom o registraciji poslovnih subjekata FBiH.

Tek tada bi se stekli zakonom propisani uslovi da Općinski sud u Sarajevu ustupi predmet sudu u Mostaru.

Kada je u pitanju prekid stečajnog postupka, Općinski sud u Sarajevu naglašava da Zakon o stečajnom postupku Federacije BiH uopće ne predviđa mogućnost prekida.

Stečajni postupak sud provodi i donosi odluke isključivo u skladu sa Zakonom o stečajnom postupku i drugim relevantnim Zakonima, a nikako prema pritiscima svake vrste koji se na njega vrše, ističe se u saopćenju.

U narednom periodu će sud poduzeti sve zakonom predviđene radnje kako bi se sudska odluka provela do kraja.

"Pozivamo sve osobe da ne ometaju i ne sprječavaju stečajnog upravnika kao službenu osobu koju je imenovao ovaj sud da obavlja zakonom predviđene radnje i radnje koje mu je sud naložio kako ne bi došli u sukob sa zakonom prilikom provođenja sudske odluke. Posebno pozivamo radnike da uspostave kontakt sa stečajnim upravnikom koji ima uputu da nakon otpočinjanja poslovanja angažuje maksimalni broj radnika", saopćeno je iz Općinskog suda Sarajervo.