BiH
8

Sarajevo: Proljetno pranje ulica i odvoz kabastog otpada

FENA
Sarajevo (Foto: Klix.ba)
Sarajevo (Foto: Klix.ba)
Na području Sarajeva u toku je akcija proljetnog čišćenja i pranja ulica i uskoro će grad biti mnogo uredniji, kazao je Agenciji Fena glasnogovornik KJKP "Rad" Ahmed Đipa.

Danas počinje proljetna akcija sakupljanja i odvoza kabastog otpada, a završava 17. maja.

"Ova akcija ima veliki značaj za čistoću grada, odnosno ekološki značaj. Građani se mogu osloboditi svih kabastih predmeta, komada namještaja, bijele tehnike. Kabaste predmete mogu ostaviti pored kontejnera, odnosno na lokacijama na kojima inače odlažu smeće", kazao je Đipa. Građani će vikend koristiti za odlaganje, a ostatak sedmice je predviđen za odvoz koji vrši preduzeće "Rad". Kabasti otpad će biti odvezen na gradsku deponiju.Đipa je podsjetio da se "nakon završetka akcije, ne smije, po zakonu, odlagati kabasti otpad".

"Isključivo se kabasti otpad može odlagati tokom dvije akcije godišnje, a to je proljetna i jesenja akcija", kazao je Đipa. Građani na području svake općine, kabasti otpad treba da odlažu u dane vikenda, kako je naznačeno u planu akcije. Raspored lokacija odlaganja ove vrste otpada je dostavljen svim mjesnim zajednicama. U općinama Centar, Ilijaš i Vogošća građani mogu odložiti kabasti otpad 13. i 14. aprila. U općinama Novo Sarajevo i Stari grad 20. i 21. aprila, u općina Novi grad i Trnovo 27. i 28. aprila, i općinama Hadžići i Ilidža 11. i 12. maja.

Preduzeće Rad svakodnevno vrši pranje i čišćenje ulica. Tokom dana na terenu je 10-11 cisterni za pranje i šest cisterni tokom noći. "Već je velikim dijelom uklonjen i posipni materijal, odnosno kamena frakcija koja se koristila tokom zimskog perioda", kazao je Đipa. Također se vrši i čišćenje ulica uz angažiranje tri mehaničke čistilice, a ulice čiste i radnici ručno.