Vlada zakasnila s mjerama
244

Sarajevo "prodisalo": Kvalitet zraka se poboljšava, dobra prognoza za naredne dane

Piše: A. D.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Prema mjerenju Airvisuala, najpouzdanijeg sistema za mjerenje kvalitete zraka na svijetu, prosječna vrijednost kvalitete zraka u Sarajevu večeras oko 20 sati iznosila je 167 AQI. Ova vrijednost je prepolovljena u odnosu na sinoć.

Tako je Sarajevo doslovno "prodisalo" uzme li se u obzir da je sinoć, ali i tokom jutarnjih sati kvaliteta zraka u glavnom gradu BiH nosila epitet "opasan", dok je večeras on za dva stepena smanjen te nosi naziv "nezdrav". Svakako treba napomenuti da su ove vrijednosti još daleko od normalnih.

No, ni to nije sve, isti sistem predviđa itekako bolje dane za Sarajlije tako da se već za sutra i prekosutra predviđa drastičan pad navedenog indeksa odnosno poboljšanje kvalitete zraka s epitetom "dobar".

I prema mjerenjima Američke ambasade BiH u Sarajevu vrijednosti zagađenosti zraka su drastično opale u odnosu na sinoć, pa je tako Indeks kvaliteta zraka izmjeren na tom lokalitetu oko 19 sati iznosio 208, a sinoć je ta vrijednost dosegla skoro 400.

Treba napomenuti da je večeras zasjedao Operativni štab Vlade Kantona Sarajevo, i to tek peti dan od početka krize s kvalitetom zraka u Sarajevu.

S obzirom na poboljšanja kvalitete zraka, Operativni štab je, po svemu sudeći, donio zakašnjelu Odluku o proglašenju ove epizode uz primjenu mjera iz Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u KS.

Među mjerama koje su donijeli, a koje stupaju na snagu odmah, zabranjuje se kretanje automobila na potezu Baščaršija – Ilidža u oba smjera, čiji benzinski motori imaju normu EURO1 ili manju, i dizel motori normu EURO3 ili manju, uz pojačane kontrole organa MUP-a.

Također, svi avioni iz evropskih gradova od popodnevnih sati do večeras su, zbog povećane vidljivosti, uspješno sletili na Aerodrom Sarajevo.