{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo: Privedeni demonstranti na slobodi, protesti završeni bez incidenata

9.2.2014. u 20:46
353
182
Sarajevo: Privedeni demonstranti na slobodi, protesti završeni bez incidenata
353
Stotine građana Sarajeva i danas su se, s početkom u 12 sati, okupili na protestima u glavnom gradu BiH, a njihov glavni zahtjev bio je da se na slobodu puste privedeni demonstranti, što je ispoštovano tek u večernjim satima nedjelje, kada su se okupljeni građani razišli.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Cjelodnevni protest protekao je bez incidenata te policajci nisu imali razloga da intervenišu, javili su naši reporteri sa mjesta događaja. Kontejnere i žardinjere koje su demonstranti izvukli na ulicu, uz nagovor i pomoć pripadnika specijalne policije, sklonili su sa saobraćajnica.

Glasnogovornik Tužilaštva Kantona Sarajevo Alem Hamzić je kazao da je na slobodu pušteno svih 33 demonstranata koji su bili privedeni tokom protesta u Sarajevu.

"Protiv deset demonstranata će biti biti pokrenut krivični postupak. Sud će im najvjerovatnije izreći mjere zabrane. Mjere zabrane su: zabrana međusobnog sastajanja i komuniciranja, oduzimanje putnih isprava i ličnih dokumenata i dva puta sedmično javljanje u nadležnu policijsku upravu", objasnio je Hamzić.

Blokirani dijelovi bh. prijestolniceUkoliko se Sud odluči za mjere zabrane, one će trajati sve dok traje krivični postupak, a mogu se ukinuti po potrebi.

Demonstranti su danas blokirali dijelove bh. prijestolnice tražeći oslobađanje privedenih demonstranata. Protesti su održani ispred zgrade Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH, Tužilaštva Kantona Sarajevo i Policijske stanice Centar.

Među okupljenim demonstrantima bili su i roditelji privedenih demonstranata, te su tražili od policije i Tužilaštva da oni budu pušteni na slobodu. U tim trenucima nisu znali šta se dešava sa njihovom djecom i situacija je na momente bila dramatična.

Prije dolaska pred Policijsku stanicu na Marijin Dvoru demonstranti su iznijeli svoje zahtjeve u kojima traže smanjenje plata i naknada državnim službenicima, smanjenje javnih troškova, ukidanje kantona i, između ostalog, poništavanje svih štetnih ugovora o privatizaciji. Također, tražili su da se formira nestranačka Vlada u Sarajevu, i to do 1. marta.

Građani se razišli nešto prije 20 satiNeki od demonstranata koji su pušteni u popodnevnim satima nedjelje na slobodu iz Policijske stanice na Marijin Dvoru novinarima su izjavili da su ih policajci tukli i prilikom privođenja, ali i tokom boravka u pritvoru.

Oko 15 sati na protestima se okupilo blizu 1.000 građana Sarajeva, koji su u tim trenucima tražili pred Tužilaštvom da preostali privedeni demonstranti budu pušteni na slobodu. U jednom trenutku su specijalci skinuli kacige i odložili štitove što su demonstranti pozdravili aplauzima.

U kasnim popodnevnim satima blokirane su Titova i Alipašina ulica. Nakon što su u večernjim satima, iza 19 sati, na slobodu pušteni svi preostali privedeni demonstranti, građani su se razišli nešto prije 20 sati ispred zgrade Predsjedništva, nakon čega je odblokirana i saobraćajnica u Titovoj i saobraćaj normaliziran.

Proteste u Sarajevu ste mogli pratiti uživo na portalu Klix.ba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: