BiH
353

Sarajevo: Privedeni demonstranti na slobodi, protesti završeni bez incidenata

Piše: N. J.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Stotine građana Sarajeva i danas su se, s početkom u 12 sati, okupili na protestima u glavnom gradu BiH, a njihov glavni zahtjev bio je da se na slobodu puste privedeni demonstranti, što je ispoštovano tek u večernjim satima nedjelje, kada su se okupljeni građani razišli.

Cjelodnevni protest protekao je bez incidenata te policajci nisu imali razloga da intervenišu, javili su naši reporteri sa mjesta događaja. Kontejnere i žardinjere koje su demonstranti izvukli na ulicu, uz nagovor i pomoć pripadnika specijalne policije, sklonili su sa saobraćajnica.

Glasnogovornik Tužilaštva Kantona Sarajevo Alem Hamzić je kazao da je na slobodu pušteno svih 33 demonstranata koji su bili privedeni tokom protesta u Sarajevu.

"Protiv deset demonstranata će biti biti pokrenut krivični postupak. Sud će im najvjerovatnije izreći mjere zabrane. Mjere zabrane su: zabrana međusobnog sastajanja i komuniciranja, oduzimanje putnih isprava i ličnih dokumenata i dva puta sedmično javljanje u nadležnu policijsku upravu", objasnio je Hamzić.

Blokirani dijelovi bh. prijestolnice

Ukoliko se Sud odluči za mjere zabrane, one će trajati sve dok traje krivični postupak, a mogu se ukinuti po potrebi.

Demonstranti su danas blokirali dijelove bh. prijestolnice tražeći oslobađanje privedenih demonstranata. Protesti su održani ispred zgrade Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH, Tužilaštva Kantona Sarajevo i Policijske stanice Centar.

Među okupljenim demonstrantima bili su i roditelji privedenih demonstranata, te su tražili od policije i Tužilaštva da oni budu pušteni na slobodu. U tim trenucima nisu znali šta se dešava sa njihovom djecom i situacija je na momente bila dramatična.

Prije dolaska pred Policijsku stanicu na Marijin Dvoru demonstranti su iznijeli svoje zahtjeve u kojima traže smanjenje plata i naknada državnim službenicima, smanjenje javnih troškova, ukidanje kantona i, između ostalog, poništavanje svih štetnih ugovora o privatizaciji. Također, tražili su da se formira nestranačka Vlada u Sarajevu, i to do 1. marta.

Građani se razišli nešto prije 20 sati

Neki od demonstranata koji su pušteni u popodnevnim satima nedjelje na slobodu iz Policijske stanice na Marijin Dvoru novinarima su izjavili da su ih policajci tukli i prilikom privođenja, ali i tokom boravka u pritvoru.

Oko 15 sati na protestima se okupilo blizu 1.000 građana Sarajeva, koji su u tim trenucima tražili pred Tužilaštvom da preostali privedeni demonstranti budu pušteni na slobodu. U jednom trenutku su specijalci skinuli kacige i odložili štitove što su demonstranti pozdravili aplauzima.

U kasnim popodnevnim satima blokirane su Titova i Alipašina ulica. Nakon što su u večernjim satima, iza 19 sati, na slobodu pušteni svi preostali privedeni demonstranti, građani su se razišli nešto prije 20 sati ispred zgrade Predsjedništva, nakon čega je odblokirana i saobraćajnica u Titovoj i saobraćaj normaliziran.

Proteste u Sarajevu ste mogli pratiti uživo na portalu Klix.ba.