|

Sarajevo prepuno turista: U Novu godinu s Hrvatima, Crnogorcima, Srbijancima...

Sarajevo prepuno turista: U Novu godinu s Hrvatima, Crnogorcima, Srbijancima...
80
Piše: A. Džaferović
31.12.2013. u 14:33
218
komentara
80

dijeljenja
1/16 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
2/16 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
3/16 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
4/16 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
5/16 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
6/16 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
7/16 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
8/16 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
9/16 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
10/16 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
11/16 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
12/16 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
13/16 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
14/16 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
15/16 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
16/16 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Unatoč nedostatku snijega na planinama Sarajevo je i ove godine meta brojnih turista koji novogodišnje praznike provode u bh. prijestolnici.
Zimska turistička sezona odvija se zadovoljavajuće, grad je prepun turista koji su u novu 2014. godinu odlučili zakoračiti u glavnom gradu BiH.

Za turiste iz okolnih zemalja Sarajevo je posljednjih godina postalo hit turistička destinacija, što zbog blizine, prihvatljivih cijena, ali i srdačnosti njegovih stanovnika.

Taj trend nastavljen i ove godine, pa je tako, prema riječima glasnogovornice Turističke zajednice Kantona Sarajevo Asje Hadžiefendić Mešić, najviše turista iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Crne Gore, ali ne nedostaje ni gostiju iz zapadne Evrope.

"Turističke agencije u Hrvatskoj ove godine su masovno nudile trodnevne ili četverodnevne aranžmane koji uključuju doček Nove godine u Sarajevu sa izletom u Mostaru, tako da imamo veliki broj turista iz ove zemlje, ali i ostalih zemalja okruženja. Ne nedostaje ni turista iz zapadne Evrope koji su božićno-novogodišnje praznike odlučili provesti u Sarajevu", kaže Hadžiefendić-Mešić dodavši da su svi bolji hoteli popunjeni.

Ističe da je u gradu trenutno veliki broj naših građana koji žive u inozemstvu, kao i stranih gostiju koji dolaze kod prijatelja. Oni ne ulaze u turističku statistiku, ali velike koristi od njih ima ugostiteljski sektor.

"S obzirom na naše mogućnosti, možemo biti jako zadovoljni", kaže glasnogovornica Turističke zajednice KS.

A da je Sarajevo prepuno turista, vidljivo je na ulicama grada. Manje ili veće grupe se mogu sresti ispred najznačajnijih znamenitosti.

Tako smo ispred Muzeja 1878.-1918. sreli grupu od 20-ak Hrvata koji su u Sarajevo došli organizirano, a glavni grad BiH su izabrali zbog pristupačnih cijena, te zanimljive kulture i tradicije.

"Svi mi iz bivše Jugoslavije se dobro razumijemo, jer govorimo istim jezikom, a imamo i puno toga zajedničkoga. U Sarajevu se uvijek osjećamo kao kod kuće, ako ne i bolje, jer su Bosanci otvoreni i gostoljubivi. Žao nam je što na planinama nema više snijega, ali se i bez toga ima puno za vidjeti", kaže Barbara.

Kod Vječne vatre smo zatekli nekoliko mlađih Crnogoraca, kojima je ovo prva posjeta Sarajevu.

"Sarajevo je na glasu kao grad u kojem se u svako doba dana može naći dobar provod, pa smo se došli u to uvjeriti", kažu kroz smijeh.

Hadžiefendić-Mešić ističe da je veliki broj turista zainteresiran za proslavu Nove godine na otvorenom.

"Zovu i pitaju ko nastupa, kakav je program, tako da možemo očekivati da se i oni u velikom broju pridruže Sarajlijama ispred BBI centra", kaže naša sagovornica.

A program javnog dočeka Nove godine pod nazivom "Tropska noć u Sarajevu" počinje u 21:00 sati. Posjetioce će u novu 2014. uvesti DJ Muhamed Trnka, Divanhana, Frenkie, The Last Location, Konvoj, Sarajevo Drum Orchestra i Serious Beat Lovers.
Prijavi grešku


Komentari (218)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...