{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo: Preminuo akademik Mehmed Zaimović

S
1.10.2011. u 11:28
0
6
Sarajevo: Preminuo akademik Mehmed Zaimović
0
Sarajevo: Preminuo akademik Mehmed Zaimović
Mehmed Zaimović
U petak je u Sarajevu preminuo istaknuti bosanskohercegovački slikar i redovni član ANUBiH, akademik Mehmed Zaimović
Akademik Mehmed Zaimović rođen je 1938. god. u Tuzli, BiH. Diplomirao je na Školi za primijenjenu umjetnost u Sarajevu.

God. 1967. dobio je jugoslavensku stipendiju «Moše Pijade» iz Beograda za specijalizaciju u Parizu, a 1968. god. stipendiju Republike Bosne i Hercegovine za studijski boravak u Francuskoj.

Od 1964. godine član je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine. God. 1967. postao je član jugoslavenske "Grupe 69" iz Ljubljane, a 1979. god. član Accademie Italia del'arte e del lavoro u Parmi, Italija. Za predsjednika ULUBiH biran je 1986. i 1996. godine.

Imao je više od 60 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu: Sarajevo, Beograd, Zagreb, Ljubljana, Split, Novi Sad, Budva, Maribor, Mostar, Tuzla, Pariz, Beč, Bergamo, Keln, Bon, Istanbul, Modena, Prag, Sčečin, Rabat, Kazablanka, Doha, itd.

Učestvovao je na više od 500 kolektivnih i grupnih izložbi. Izlagao je na mnogim međunarodnim likovnim manifestacijama (bijenalima i trijenalima evropske i svjetske umjetnosti), na reprezentativnim izložbama bosanskohercegovačke i eks-jugoslavenske umjetnosti u mnogim zemljama svijeta: Pariz, London, Nju Delhi, Aleksandrija, Kairo, Beč, Madrid, Tokio, Keln, Rim, Milano, Venecija, Oslo, Montevideo, Brisel, Firenca, Santiago de Čile, Njujork, Tunis, Nica, Rabat, Krakov, Dižon, Atina, Kuvajt, itd.

Dobitnik je preko 30 nagrada i priznanja za svoj rad u zemlji i inozemstvu.

O njegovom djelu pisali su mnogi autori u knjigama, enciklopedijama, časopisima, stručnim publikacijama i dnevnoj štampi u zemlji i inozemstvu.

Djela mu se nalaze u mnogim muzejima, galerijama, javnim objektima i privatnim kolekcijama u zemlji i inozemstvu.

Za dopisnog člana ANUBiH akademik Zaimović izabran je 2002, a za redovnog 2008. godine.

Dženaza će se obaviti u utorak, 4. oktobra 2011. godine u Begovoj džamiji, iza podne namaza, a ukop će se obaviti na groblju Bare u 14.30 sati.

Komemorativna sjednica povodom smrti akademika Mehmeda Zaimovića održat će se u utorak, 4. oktobra 2011. godine u 11.00 sati u amfiteatru Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, Bistrik 7, Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: