Bio je jedan od vitezova umjetnosti
0

Oproštaj od Mehmeda Zaimovića, velikog bh. umjetnika

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
U Akademiji nauka i umjetnosti BiH u utorak je upriličen oproštaj od istaknutog bh. umjetnika, slikara, akademika Mehmeda Zaimovića, koji je preminuo 30. septembra u 74. godini.

U prisustvu porodice Zaimović, prijatelja i poštovalaca njegovog djela, od umjetnika su se prigodnim govorima oprostili uime ANUBiH akademik Perica Vidić te uime Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULUBiH) akademski grafičar Admir Mujkić.

Vidić je istakao da je Zaimović već u ranom djetinjstvu ostvario prisan odnos s prirodom i životinjama te da je, kao svestrani umjetnik, istinski volio muziku te svirao violinu.

"Duh umjetnika je oko nas, njegova djela koja nadilaze besmisao su svuda oko nas. Hvala ti što si bio s nama i što smo mi imali udjela u tvom stvaralaštvu", kazao je Vidić.

BiH je, rekao je Mujkić, ostala bez još jednog viteza umjetnosti.

"Uz tugu koju osjećamo ima mjesta i za ponos, ponos BiH u čiji legat ostaju Zaimovićeva djela", kazao je Mujkić.

Dženaza Mehmedu Zaimoviću bit će klanjana danas u Begovoj džamiji iza podne namaza, a ukop će biti obavljen na groblju Bare u 14.30 sati.

Akademik Mehmed Zaimović rođen je 26. augusta 1938. u Tuzli. Diplomirao je u Školi za primijenjenu umjetnost u Sarajevu.

Dobio je jugoslavensku stipendiju "Moše Pijade" iz Beograda 1967. za specijalizaciju u Parizu, a 1968. stipendiju Republike Bosne i Hercegovine za studijski boravak u Francuskoj.

Od 1964. član je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine. Član jugoslavenske "Grupe 69" iz Ljubljane je od 1967., a 1979. postaje član Accademie Italia del'arte e del lavoro u Parmi, Italija.

Za predsjednika ULUBiH biran je 1986. i 1996. godine. Imao je više od 60 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu: Sarajevo, Beograd, Zagreb, Ljubljana, Split, Novi Sad, Budva, Maribor, Mostar, Tuzla, Pariz, Beč, Bergamo, Keln, Bon, Istanbul, Modena, Prag, Sčečin, Rabat, Kazablanka, Doha, itd.

Učestvovao je na više od 500 kolektivnih i grupnih izložbi. Izlagao je na mnogim međunarodnim likovnim manifestacijama (bijenalima i trijenalima evropske i svjetske umjetnosti), na reprezentativnim izložbama bosanskohercegovačke i eks-jugoslavenske umjetnosti u mnogim zemljama svijeta: Pariz, London, Nju Delhi, Aleksandrija, Kairo, Beč, Madrid, Tokio, Keln, Rim, Milano, Venecija, Oslo, Montevideo, Brisel, Firenca, Santiago de Čile, Njujork, Tunis, Nica, Rabat, Krakov, Dižon, Atina, Kuvajt, itd.

Dobitnik je više od 30 nagrada i priznanja za svoj rad u zemlji i inozemstvu.