Projekt od 50 miliona KM
44

Sarajevo: Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Butile tek dobilo upotrebnu dozvolu

M. G.
Postrojenje u Butilama (Foto: N. G./Klix.ba)
Postrojenje u Butilama (Foto: N. G./Klix.ba)
Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Butile u Sarajevu, koje je, nakon što je uništeno u ratu, obnovljeno 2016. godine, tek je sada dobilo upotrebnu dozvolu.

Realizacija ovog projekta, koji je od vitalnog interesa za stanovnike Kantona Sarajevo i kojim se smanjuje zagađenje rijeka Miljacke i Bosne, kako navodi bivši član Nadzornog odbora u preduzeću Vodovod i kanalizacija Damir Faruk Saračević, bila je obilježena brojnim propustima bivšeg rukovodstva ovog preduzeća.

"Jedan od najvažnijih projekata u Kantonu Sarajevo, Postrojenje za tretman otpadnih voda Butila, izuzetno skupo i kompleksno postrojenje, sve do sada nije imalo upotrebnu dozvolu. Nemarnošću, neznanjem i spletkama nekih prethodnika objekat je 'navrat-nanos' pušten u rad, bez potrebnih dozvola, ali i sigurnosnih provjera", naveo je Saračević na svom Facebook profilu.

Istakao je da su se na početku mandata direktora ViK-a Envera Hadžiahmetovića detaljnije involvirali u ovu problematiku, prilikom čega su uvidjeli veliki broj problema.

[FBPOST]https://www.facebook.com/damirs/posts/10106485416021327[/FBPOST]

"Toliko je problema i propusta izašlo na vidjelo da je u jednom momentu najlogičnije rješenje bilo zatvoriti postrojenje. U isto vrijeme, to bi ostavilo cijeli grad s tonama fekalija i neprečišćenih voda, što bi bila katastrofa. Ipak, krenulo se u bitku spašavanja projekta i pokušaja popravljanja svih onih propusta koji su ugrožavali funkcionalnost i sigurnost. Nakon skoro dvije godine napora i rada rezultat nije izostao. Još jedan zadatak s liste prioriteta koja je definisana na početku mandata u ViK-u je uspješno završen", istakao je Saračević.

Podsjećamo obnavljanje ovog postrojenja koštalo je 50 miliona konvertibilnih maraka. Finasirano je kreditima Svjetske banke u iznosu od 23,6 miliona maraka i Evropske komisije od oko 25 miliona maraka. Udio u finansiranju imao je i Kanton Sarajevo.