Behmen dodijelio zahvalnice
0

Sarajevo ponosno na hrabre građane i policajca

Piše: Nedžad Jamaković
Muhamed Budimlić, Fikret Džuho, Ibro Hodžić, Kenan Handžić i Alija Behmen ((Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com))
Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen uručio je Zahvalnice Grada Sarajeva za građansku hrabrost i lični doprinos sigurnosti građana fudbalerima FK Sarajevo, Ibri Hodžiću i Kenanu Handžiću, te policajcu Fikretu Džuhi.

Podsjetimo, golman Sarajeva Ibro Hodžić nedavno je spriječio divljanje vozača Mirze Valjevca kod Latinske ćuprije, pomogavši policajcu Džuhi da ga savlada. Valjevac je, nakon što je izazvao saobraćajnu nesreću, napravio haos i divljao po tramvaju. Svoj doprinos u smirivanju situacije dao je i Hodžićev klupski kolega Kenan Handžić, s kojim se golman Sarajeva toga dana vraćao s treninga.

"Hvala vam za hrabrost koju ste iskazali, Sarajevo može biti ponosno na vas", obratio se gradonačelnik Behmen dobitnicima priznanja. On je istakao da primjer građanske hrabrosti koju su pokazali Hodžić i Handžić pomažući hrabrom policajcu Džuhi od velikog značaja za podstrek građanima da pomažu policiji.

Država mora stati iza policajca

"Naravno, građani trebaju voditi računa i o tome da se ne izlažu opasnosti, međutim, ovi momci su svojim primjerom pokazali da se može i treba djelovati u interesu ukupne sigurnosti u Sarajevu", zaključio je gradonačelnik Behmen.

Prijemu je prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Muhamed Budimlić, koji je kazao da je ovim poslana poruka i građanima i kriminalcima, ali i policajcima.

"Policajcima je veoma bitno da znaju da država stoji iza njih. Mi smo imali slučajeve gdje su se određeni pojedinci i policajci istakli u borbi protiv kriminala, a onda se ih osuđivali zbog prekoračenja ovlaštenja. Inače, u našim je medijima puno negativnosti i crne hronike, dok se primjeri borbe protiv tih pojava rjeđe ističu. A, baš takvi primjeri su nam potrebni i kako bismo imali pravu sliku, ali i kako bismo znali da ima puno onih koji se bore protiv kriminala", rekao je Budimlić.

Hodžić i Handžić: Naša reakcija je normalna

Dobitnik priznanja Ibro Hodžić je istakao kako je ovo velika čast za njega. "Zadesio sam se u toj situaciji i vidio sam da je policajcu bila potrebna pomoć. Nisam puno razmišljao, a mislim da bi tako postupio, ili bi trebao postupiti, svaki drugi normalni građanin", kazao je Ibro. Policajac Džuho je iskazao zahvalnost Hodžiću i Handžiću, navevši kako on također nije imao nikakvih dilema u pogledu toga treba li reagovati ili ne, jer se radilo o zaštiti građana. Kenan Handžić je dodao kako mu je velika čast što uopće prisustvuje prijemu kod gradonačelnika, a posebno je sretan zbog nagrade.

"Svaki građanin bi trebao tako razmišljati, jer u takvim situacijama mogu biti ugrožene nečija majka ili sestra", rekao je Handžić. Glasnogovornik Gradske uprave Sarajeva Denis Zaimović na prijemu je istakao da je naš portal Sarajevo-x.com cijelu priču objektivno ispratio od početka do kraja, te prvi pokazao interes za dodjelu nagrada zaslužnim građanima i policajcu.