I javni i privatni vrtići
1.3k

Sarajevo: Pohađanje vrtića od naredne školske godine bit će subvencionirano sa 200 KM

S. Š.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministarstvo odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo donijelo je odluku da će sva djeca koja budu pohađala registrovane predškolske ustanove imati pravo na ostvarivanje subvencije u iznosu od 200 KM.

Do sada su pravo na subvenciju imala samo djeca sa liste čekanja JU Djeca Sarajeva, a od naredne školske godine će sva djeca koja budu upisana u registrovane predškolske ustanove ostvarivati ovo pravo.

Iz predškolskih ustanova su pozvali roditelje djece koja nisu bila u procesu subvencioniranja do sada, da do kraja ove sedmice potvrde svoj ostanak u vrtićima za iduću školsku godinu kako bi na vrijeme rezervisali mjesto i izvršili ostale procedure koje je odredilo ministarstvo.

Ubuduće će se proces upisivanja u vrtiće vršiti online aplikacijom putem stranice Ministarstva odgoja i obrazovanja KS.

Za djecu koja već pohađaju, predškolske ustanove će same poslati prijavne podatke ministarstvu.

"Sva nova djeca koja se prijavljuju i prvi put upisuju u vrtić od mjeseca septembra, roditelji moraju sami izvršiti prijavu koja će biti online na stranici ministarstva", saopćeno je iz vrtića Kids Land iz Sarajeva, a ista je procedura i u ostalim predškolskim ustanovama.

Također, apeluju da, ukoliko je neko od roditelja promijenio adresu, broj telefona, radno mjesto ili bračni status, dostave to na vrijeme kako bi bilo moguće ažurirati prijave.