Završna faza
8

Sarajevo: Počelo ponovno postavljanje kamene kocke u ulici Kralja Tvrtka

A. P.
Radnici angažovane građevinske firme Grakop iz Kiseljaka su započeli sa ponovnim postavljanjem kamene kocke duž saobraćajnice u ulici Kralja Tvrtka, što predstavlja završnu fazu rekonstrukcije ove ulice.

Projekat koji finansira Općina Centar u iznosu od 306.540 KM, je započeo početkom jula ove godine sa rokom izvršenja od 60 dana.

Tokom dana ovu lokaciju je posjetio i načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić zajedno sa svojim pomoćnikom za investicije, komunalni razvoj i planiranje Samirom Šehovićem.

"Ova ulica je jedan od visokih prioriteta za Općinu Centar na čemu radimo intenzivno i kvalitetno. Možemo da se uvjerimo da sve špekulacije koje idu u smjeru da neće ponovo biti vraćena kocka u ovoj ulici nisu tačne. Mi ovdje želimo napraviti autentično rješenje kako je bilo i prije rekonstrukcije, uvažavajući činjenicu da je ovo ambijent pod zaštitom i stoga smo izradili kvalitetno rješenje sa betonskom čvrstom podlogom i počela je implementacija ponovnog postavljanja granitnih kocki na ovu saobraćajnicu", objasnio je Ajnadžić.

Tokom izvođenja radova, nakon podizanja kamene kocke, također je uklonjena podloga umjesto koje je stavljena nova. Zbog velike frekvencije saobraćaja na ovom dijelu Marijin Dvora rekonstrukcija 230 metara ulice Kralja Tvrtka je izvedena u dvije faze. Prvi dio se radio između Kranjčevićeve i ulice Augusta Brauna, dok je drugi dio bio onaj između ulica Augusta Brauna i Maršala Tita. Nakon postavljanja novog sloja tampona izgrađena je armirano-betonska ploča debljine 15 centimetara za bolju nosivost saobraćajnice. Također su postavljeni novi poklopci od livenog željeza na šahtove za odvod površinskih voda i nivelisani šiberi za vodu i rešetke za odvod. Kako je navedeno, na kraju radova ponovo je, na površini od 1.950 m2, počelo postavljanje uklonjenih kamenih kocki, tako da će saobraćajnica u ulici Kralja Tvrtka zadržati svoj prvobitni izgled. Paralelno sa rekonstrukcijom saobraćajnice također je obnovljen i trotoar duž ove ulice smještene između ulica Kranjčevićeve i Maršala Tita. Prvo je uklonjen stari oštećeni asfalt umjesto kojeg je postavljeno 645 m2 novog asfalta.

Na osnovu rješenja Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo tokom izvođenja navedenih radova na snazi je izmijenjeni režim saobraćaja za motorna vozila. Za nadzor projekta je zadužena firma Energoinvest d.d. Sarajevo, saopćeno je iz Općine Centar.