Općina Centar
36

Sarajevo: Počela velika akcija sadnje stabala na Soukbunaru

A. P.
Služba za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Općine Centar je u saradnji sa Kantonalnim javnim komunalnim preduzećem Park danas organizovala veliku akciju sadnje stabala na prostoru nekadašnjeg rezervoara na Soukbunaru gdje se trenutno nalazi ciciban igralište i park na kojem je planirana izgradnja multifunkcionalnog sportskog igrališta.

Ova akcija, u kojoj su učešće uzeli pripadnici Općinskog štaba civilne zaštite i mjesnih odbora, realizuje se na inicijativu načelnika Općine Centar Nedžada Ajnadžića koji je istakao važnost ove i drugih akcija koje imaju za cilj unapređenje stanja naše životne sredine i poboljšanja standarda života naših sugrađana.

"Svjedoci smo kako u današnjem vremenu moderni čovjek olako shvata prirodu i prirodna bogatstva koje nismo naslijedili od naših predaka već smo posudili od naših potomaka. Stoga nam je svima projekat sadnje novog drveća, novog života, iznimno značajan, jer ostavljajmo nešto u čemu će moći uživati generacije koje dolaze iza nas. Pozivam i vijećnike Općinskog vijeća Centar da se odazovu nastavku ove akcije i da svojim primjerom pokažu kako se brine o prirodi i čuva čovjekova okolina", istakao je Ajnadžić.

Služba civilne zaštite i mjesne zajednice Općina Centar je danas angažovala 35 pripadnika mjesnih štabova civilne zaštite: Donji Velešići, Hrastovi-Mrkovići, Nahorevo, Park-Višnjik, Skenderija-Podtekija, Trg oslobođenja-Centar, te naravno sa Soukbunara, koji su zajedno sa pripadnicima preostalih mjesnih štabova civilne zaštite Centra u protekli ponedjeljak iskopali i pripremili zemlju za sadnju novih sadnica na Soukbunaru.

"U partnerskom odnosu našeg preduzeća i Općine Centar odnosno civilne zaštite danas smo posadili 25 sadnica breza i deset sadnica voćki od čega pet jabuka i pet trešnji. Ovo je samo početak jedne dobre priče koja će imati svoj nastavak sve s ciljem da ovaj kompleks na Soukbunaru dobije svoj finalni izgled prelijepe zelene oaze. Sadnice breze su odabrane, jer one osim svoje velike izdržljivosti na naše klimatske uslove također u hortikulturnom smislu predstavljaju dobru kombinaciju sa borovima", objasnio je Nenad Radović, voditelj projekta u ime KJKP Park.

Akcija sadnje drveća će biti nastavljena i u narednom periodu, saopćeno je iz Općine Centar.