Sarajevo: Počela sjednica Vijeća za provođenje mira

S
SRNA
12.12.2011. u 17:37
0
7
Sarajevo: Počela sjednica Vijeća za provođenje mira
0
Sarajevo: Počela sjednica Vijeća za provođenje mira Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
U Sarajevu je počeo sastanak Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira (PIC) u BiH na kome će biti razmatrani glavni izazovi sa kojima se suočava BiH, uključujući neformiranje novog Vijeća ministara, neusvajanje budžeta institucija BiH, pitanje fiskalne stabilnosti, kao i zastoje u provođenju odluke Ustavnog suda BiH o Statutu grada Mostara.
Niko od učesnika sastanka, koji je počeo nešto iza 16 sati, nije dao izjave novinarima. Kako je ranije najavljeno iz OHR-a, Upravni odbor PIC-a na dvodnevnom sastanku razmotrit će prepreke koje stoje na putu primjene Dejtonskog mirovnog sporazuma i napretka u realizaciji programa "pet plus dva".

Iz kancelarije visokog predstavnika navedeno je da će se "sastanak odvijati pod sjenkom nadolazećih ekonomskih poteškoća i neuspjeha političkih lidera da formiraju novu vlast 14 mjeseci nakon izbora održanih u oktobru 2010. godine".

Članice Upravnog odbora PIC-a su Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Rusija, Velika Britanija, SAD, zemlja koja trenutno predsjedava EU, Evropska komisija, kao i Organizacija islamske konferencije koju predstavlja Turska.


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: