{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo: Počela radionica o EU standardima zaštite ličnih podataka

F
27.9.2012. u 11:10
0
0
Sarajevo: Počela radionica o EU standardima zaštite ličnih podataka
0
Sarajevo: Počela radionica o EU standardima zaštite ličnih podataka
Dvodnevna TAIEX radionica o EU standardima zaštite ličnih podataka u agencijama za provođenje zakona počela je danas u Sarajevu.
Učesnici radionice bit će upoznati o standardima i zakonodavnim okvirom Evroske unije u ovoj oblasti, s obzirom na važnost zaštite ličnih podataka kroz perspektivu legislative EU i međunarodne policijske saradnje, kao i zbog činjenice da je područje zaštite ličnih podataka relativno nova zakonska oblast za institucije u Bosni i Hercegovini.

Otvarajući radionicu, ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović je rekao da je ona organizirana zbog važnosti usklađivanja domaćih propisa s legislativom EU, što je jedan od uvjeta iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te saradnje s Evropolom i Evrojustom.

"Istovremeno, od predavača možemo dobiti iskustva zemalja koje su prošle ovaj proces, kao i očekivanja evropskih institucija o pitanju zaštite ličnih podataka zemalja kandidata", istakao je Ahmetović.

Naglasio je da je Ministarstvo sigurnosti BiH u potpunosti opredijeljeno za provedbu svih preuzetih obaveza i uvođenju evropskih standarda da bi se osigurala zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda, a naročito pravo na tajnost u pogledu obrade ličnih podataka.

"Donijeli smo Plan sigurnosti ličnih podataka i Pravilnik o provođenju Zakona o zaštiti ličnih podataka, a u pripremi je i novi pravilnik. U vezi s provođenjem Zakona o zaštiti ličnih podataka, Ministarstvo je ispoštovalo sve mjere koje je naložila Agencija za zaštitu ličnih podataka", kazao je Ahmetović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: