{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo: Počela radionica o EU standardima zaštite ličnih podataka

F
27.9.2012. u 11:10
0
0
Sarajevo: Počela radionica o EU standardima zaštite ličnih podataka
0
Sarajevo: Počela radionica o EU standardima zaštite ličnih podataka
Dvodnevna TAIEX radionica o EU standardima zaštite ličnih podataka u agencijama za provođenje zakona počela je danas u Sarajevu.
Učesnici radionice bit će upoznati o standardima i zakonodavnim okvirom Evroske unije u ovoj oblasti, s obzirom na važnost zaštite ličnih podataka kroz perspektivu legislative EU i međunarodne policijske saradnje, kao i zbog činjenice da je područje zaštite ličnih podataka relativno nova zakonska oblast za institucije u Bosni i Hercegovini.

Otvarajući radionicu, ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović je rekao da je ona organizirana zbog važnosti usklađivanja domaćih propisa s legislativom EU, što je jedan od uvjeta iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te saradnje s Evropolom i Evrojustom.

"Istovremeno, od predavača možemo dobiti iskustva zemalja koje su prošle ovaj proces, kao i očekivanja evropskih institucija o pitanju zaštite ličnih podataka zemalja kandidata", istakao je Ahmetović.

Naglasio je da je Ministarstvo sigurnosti BiH u potpunosti opredijeljeno za provedbu svih preuzetih obaveza i uvođenju evropskih standarda da bi se osigurala zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda, a naročito pravo na tajnost u pogledu obrade ličnih podataka.

"Donijeli smo Plan sigurnosti ličnih podataka i Pravilnik o provođenju Zakona o zaštiti ličnih podataka, a u pripremi je i novi pravilnik. U vezi s provođenjem Zakona o zaštiti ličnih podataka, Ministarstvo je ispoštovalo sve mjere koje je naložila Agencija za zaštitu ličnih podataka", kazao je Ahmetović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: