{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Građane Srbije snima stotine hiljada kamera

A
7.12.2012. u 18:13
1
26
Građane Srbije snima stotine hiljada kamera
1
Građane Srbije snima stotine hiljada kamera
Foto: Anadolija
U Privrednoj komori Srbije u Beogradu danas je održana prezentacija "twinning lihgt" projekta "Unapređenje zaštite podataka o ličnosti".
Skup je organizirao Povjerenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Srbije i sa 250 hiljada eura finansirala Delegacija Evropske unije (EU) u Srbiji.

Kako se moglo čuti, zbog neuređene oblasti u zaštiti ličnih podataka, Srbija će morati donijeti nova zakonska rješenja koja će urediti ovu problematiku.

Ukazano je da na "stotine hiljada kamera snima građane", a ne zna se "šta su pravila, šta se s tim snimcima dešava, ko ih distribuira, čuva i za što se koriste".

Povjerenik za informacije od javnog značaja Srbije Rodoljub Šabić je naglasio da u i tri oblasti - videonadzora, biometrijskih podataka i direktnog marketinga Srbija praktično nema nikakvih normativnih rješenja i zato se mora donijeti novi Zakon o zaštiti podataka.

Prema riječima Šabića, u Srbiji se u ovom trenutku obradom podataka o ličnosti bavi se oko 300 hiljada subjekata i da svi "oni nisu kvalitetno obučeni pravnici".

Prenoseći svoja iskustva, povjerenica za informacije Slovenije Nataša Pirc Musar kazala je da je u okviru projekta napravljen prijedlog šta sve "treba izmijeniti kako bi sve bilo u skladu s pravom Evropske unije".

Ona je istakla da povjerenik i svi rukovaoci zbirkama ličnih podataka moraju da shvate da je bitno da se poštuju zakonska rješenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: