|

Građane Srbije snima stotine hiljada kamera

Građane Srbije snima stotine hiljada kamera
1
A
Anadolija
7.12.2012. u 18:13
26
komentara
1

dijeljenja
Građane Srbije snima stotine hiljada kamera Foto: Anadolija
U Privrednoj komori Srbije u Beogradu danas je održana prezentacija "twinning lihgt" projekta "Unapređenje zaštite podataka o ličnosti".
Skup je organizirao Povjerenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Srbije i sa 250 hiljada eura finansirala Delegacija Evropske unije (EU) u Srbiji.

Kako se moglo čuti, zbog neuređene oblasti u zaštiti ličnih podataka, Srbija će morati donijeti nova zakonska rješenja koja će urediti ovu problematiku.

Ukazano je da na "stotine hiljada kamera snima građane", a ne zna se "šta su pravila, šta se s tim snimcima dešava, ko ih distribuira, čuva i za što se koriste".

Povjerenik za informacije od javnog značaja Srbije Rodoljub Šabić je naglasio da u i tri oblasti - videonadzora, biometrijskih podataka i direktnog marketinga Srbija praktično nema nikakvih normativnih rješenja i zato se mora donijeti novi Zakon o zaštiti podataka.

Prema riječima Šabića, u Srbiji se u ovom trenutku obradom podataka o ličnosti bavi se oko 300 hiljada subjekata i da svi "oni nisu kvalitetno obučeni pravnici".

Prenoseći svoja iskustva, povjerenica za informacije Slovenije Nataša Pirc Musar kazala je da je u okviru projekta napravljen prijedlog šta sve "treba izmijeniti kako bi sve bilo u skladu s pravom Evropske unije".

Ona je istakla da povjerenik i svi rukovaoci zbirkama ličnih podataka moraju da shvate da je bitno da se poštuju zakonska rješenja.
Prijavi grešku


Komentari (26)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...