BiH
67

Sarajevo: Ove zime naučilo skijati više od stotinu starogradskih osnovaca

Klix.ba
Više od stotinu starogradskih osnovaca ove zime je besplatno zimovalo na Igmanu i pohađalo školu skijanja kroz projekat Igman 2017, koji je realizovala Služba za obrazovanje, kulturu i sport Općine Stari Grad.

Projekat je završen prošle sedmice, a svi polaznici dobili su diplome kao potvrdu da su naučili skijati.

Primarni cilj ovog projekta je bio da učenici četvrtih razreda osnovnih škola iz Starog Grada besplatno nauče skijati. Projekat je obuhvatao djecu kojima roditelji ne mogu priuštiti da nauče prve korake ovog lijepog, ali izrazito skupog i zahtjevnog sporta.

Općina Stari Grad je za ovu namjenu izdvojila oko 20.000 KM čime su svakom učeniku, te jednom nastavniku - pratiocu svake osnovne škole, bili plaćeni svi troškovi boravka i to: prijevoz Sarajevo-Igman-Sarajevo, četiri puna pansiona u Domu Ozonski raj na Igmanu, škola skijanja, ski oprema i certificirani instruktori, kao i zabavni sadržaji od strane kvalificiranih animatora.

Odlazak na Igman je organizovan u tri smjene za učenike škola "Vrhbosna", "Saburina", "Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković", "Mula Mustafa Bašeskija", "Hamdija Kreševljaković" i "Edhem Mulabdić".

Koliko je ovaj projekat Općine Stari Grad odjeknuo u javnosti, pa čak i do daleke Holandije, pokazao je gest gospodina Zaima Memagića. Memagić je naime polovinom januara donirao veći broj skija i opreme jer je pročitao da Općina Stari Grad organizuje besplatno zimovanje i školu skijanja osnovcima koji su iz porodica slabijeg materijalnog stanja, te je odlučio dati svoj doprinos. Ubrzo je ta oprema dopremljena u Dom Ozonski raj, te je odmah i koristila starogradskim osnovcima. Školu skijanja je uspješno završilo 109 učenika (određen broj učenika zbog bolesti je otkazao svoj boravak pred sam polazak), koji su na kraju dobili i diplomu o uspješnoj skijaškoj obuci. Svi učesnici ovog projekta su prezadovoljni, pogotovo starogradski učenici koji zasigurno i dalje sumiraju utiske nakon što su se vratili u školske klupe.