Na Institutu za mjeriteljstvo BiH
0

Sarajevo: Otvorena laboratorija vrijedna 820.000 eura

FENA
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
U Institutu za mjeriteljstvo BiH u Sarajevu danas je svečano otvorena Državna laboratorija za električne veličine, vrijeme i frekvenciju.

Zahvaljujući Projektu razvojne pomoći Vlade Republike Slovenije, uz podršku i saradnju "Inštituta za kovinske materiale in tehnologije"(IMT), odobrena je pomoć u vrijednosti od 820.000 eura radi nabavke opreme za potrebe Instituta za mjeriteljstvo BiH.

Nabavkom najkvalitetnije svjetske opreme omogućeno je da Institut za potrebe Bosne i Hercegovine realizira državni etalon za vrijeme i frekvenciju i za električne veličine (jačinu električne struje).

Direktor Intstituta za mjeriteljstvo BiH Zijad Džemić izjavio je da će BiH na ovaj način uvesti hijerarhiju u mjerenjima ovih veličina.

"Otvaranjem ove laboratorije Institut je realizirao dva od sedam osnovnih etalona. Također, jučer smo u Banjoj Luci otvorili dvije laboratorije, laboratoriju za ispitivanje elektromagnetne kompatibilnosti i laboratoriju za ispitivanje mjerila električne energije", dodaje Džemić.

Kroz ovaj projekt nastavljena je do sada veoma uspješna saradnja Republike Slovenije i Bosne i Hercegovine. Prije ove donacije Vlada Republike Slovenije je osigurala sredstva u iznosu od 460.000 eura za nabavku opreme kojom je Institut uspostavio Državnu laboratoriju za pritisak i vakum.