{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo: Otvorena laboratorija vrijedna 820.000 eura

F
3.11.2011. u 18:45
0
30
Sarajevo: Otvorena laboratorija vrijedna 820.000 eura
0
U Institutu za mjeriteljstvo BiH u Sarajevu danas je svečano otvorena Državna laboratorija za električne veličine, vrijeme i frekvenciju.
Zahvaljujući Projektu razvojne pomoći Vlade Republike Slovenije, uz podršku i saradnju "Inštituta za kovinske materiale in tehnologije"(IMT), odobrena je pomoć u vrijednosti od 820.000 eura radi nabavke opreme za potrebe Instituta za mjeriteljstvo BiH.

Nabavkom najkvalitetnije svjetske opreme omogućeno je da Institut za potrebe Bosne i Hercegovine realizira državni etalon za vrijeme i frekvenciju i za električne veličine (jačinu električne struje).

Direktor Intstituta za mjeriteljstvo BiH Zijad Džemić izjavio je da će BiH na ovaj način uvesti hijerarhiju u mjerenjima ovih veličina.

"Otvaranjem ove laboratorije Institut je realizirao dva od sedam osnovnih etalona. Također, jučer smo u Banjoj Luci otvorili dvije laboratorije, laboratoriju za ispitivanje elektromagnetne kompatibilnosti i laboratoriju za ispitivanje mjerila električne energije", dodaje Džemić.

Kroz ovaj projekt nastavljena je do sada veoma uspješna saradnja Republike Slovenije i Bosne i Hercegovine. Prije ove donacije Vlada Republike Slovenije je osigurala sredstva u iznosu od 460.000 eura za nabavku opreme kojom je Institut uspostavio Državnu laboratoriju za pritisak i vakum.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: