BiH
1

Sarajevo: Osigurana prava brucoša iz tzv. boračke populacije

Klix.ba
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U sklopu aktivnosti koje je iniciralo Ministarstvo za obrazovanje Kantona Sarajevo, a vezanih za ostvarivanje prava studenata iz boračke populacije, resorni ministar u ostavci Damir Marjanović je donio odluku prema kojoj svi fakulteti koji su u kategoriji samofinansirajućih studenata upisali i studente iz ove populacije, mogu proširiti upisnu kvotu u istoj kategoriji.

"Naime, ako je fakultet u kategoriji samofinansirajućih redovnih studenata koji će biti upisani primio, naprimjer, deset studenata iz tzv. boračke populacije ima pravo da upisnu kvotu u toj kategoriji proširi za dodatnih 10 studenata izvan ove kategorije", istakao je Marjanović.

Kako navode u resornom ministarstvu, na taj način, pored toga što se ispunjavaju zakonske obaveze prema kategoriji studenata iz boračke populacije, fakultetima neće biti uskraćen izvor prihoda koji ostvaruju kroz studiranje samofinansirajućih studenata.

Također, fakulteti su dužni u roku preciziranom ovom odlukom dostaviti finalne spiskove svih upisanih studenata u školskoj 2013/2014. godini.