Život se nastavlja
3.8k

Sarajevo opet živi punim plućima, kafići i ulice prepuni građana

S.H.P.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Nakon što je Federalni štab civilne zaštite donio odluku o ponovnom otvaranju ugostiteljskih objekata mnogi građani koriste svaku priliku da izađu iz svojih domova kako bi prošetali i popili kafu ili neko drugo omiljeno piće.
Reporter Klix.ba obišao je večeras ulice staroga dijela Sarajeva i zatekao brojne građane koji su uživali u šoljici tople kafe i druženju sa prijateljima.

Iako ima još neotvorenih kafića, oni koji su svoja vrata otvorili bili su puni do posljednjeg mjesta, a i šetača Ferhadijom ima jako puno, baš kao u vremenima prije pandemije koronavirusa.

Da se život polako vraća na ulice glavnog grada BiH govori i to da je donedavno puste ulice zamijenio žamor iz bašti ugostiteljskih objekata. Treba istaći da svi građani ne nose maske, kao i da se ne pridržavaju propisane socijalne distance odnosno da ne poštuju preporuke nadležnih organa s ciljem sprečavanja širenja virusa.

Svi ugostiteljski objekti u FBiH bili su zatvoreni od 18. marta. Federalni štab donio je naredbu da se od 12. maja dozvoljava pružanje usluga u ugostiteljskim objektima svih kategorija i hotelima na otvorenom prostoru odnosno isključivo u baštama i na terasama.

Ugostiteljskim objektima naloženo je da vrše temeljito čišćenje i dezinfekciju prostora te da osiguraju da se ne stvaraju gužve.