27. septembra u Sarajevu
0

Sarajevo Olimpija polumaraton 2009

Sarajevo-x.com
NVO "Marathon" Sarajevo i ove godine organizira najveći tradicionalni sportski događaj međunarodnog karaktera u Sarajevu.

Polumaraton Olimpija 2009., utrka od 21,1 km, proći će najljepšim dijelovima grada Sarajeva i očekuje se učešće od oko 400 trkača iz 15 zemalja. Za sada bilježimo grupne dolaske učesnika iz Austrije, Francuske, Španije, Nizozemske, Češke, Turske i Italije.

Učesnici će biti različitih uzrasta i profila, a zanimljiva je činjenica da će među njima biti i Njegova Ekselencija ambasador Japana u BiH, jedna delegacija iz OSCE-a koja će trčati u humanitarne svrhe te predstavnik Francuske škole u Sarajevu.

Na ovaj način grad Sarajevo i dalje ostaje u prestižnoj porodici gradova organizatora maratona i polumaratona a Olimpija polumaraton 2009. je registriran i u evropskom kalendaru takmičenja.

Polumaraton će biti održan u nedjelju, 27. septembra, sa startom u 10h na Zetri, i obilježit će ujedno i Svjetski dan bez automobila te utjecati na podizanje ekološke svijesti u Sarajevu. Također će zahvaljujući ovom projektu nekoliko stotina stranih gostiju doći da provede vikend u Sarajevu što Olimpija polumaratonu daje i važnu ekonomsko-turističku komponentu.

Nagradni fond Polumaratona prelazi 5000 KM. Novčane nagrade obuhvataju 8 najbržih u muškoj i u ženskoj konkurenciji a za prva tri mjesta je predviđeno po 700 KM, 500 KM i 400 KM.

Upis na Olimpija polumaraton 2009 može biti obavljen na oficijelnoj web stranici Udruženja Marathon www.sarajevomarathon.ba dok se broj za trku može podići u prodavnici sportske opreme Lafuma, u BBI Centru (sprat V) od 20. do 27. septembra.

Sarajevo Olimpija polumaraton 2009. bit će održan zahvaljujući podršci i interesu vrhunskih partnera koji su prepoznali važnost i značaj ovakve manifestacije a glavni od njih su: Coca Cola Hellenic (Generalni sponzor), Ecoton, Violeta, FDS, Toyota, EUFOR, Grad Sarajevo, SGSB, Lafuma, BBI Centar, Intesa SanPaolo Banka, Sarajevo-x.com, sportsport.ba i drugi.