BiH
58

Sarajevo: Obilježena godišnjica stradanja četiri osobe u ulici Ilije Engela

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Porodice, prijatelji te članovi Udruženja roditelja ubijene djece 1992 - 1995 godina položili su danas cvijeće i odali počast za četiri ubijena sugrađanina u ulici Ilije Engela.

Agresor je u ovoj ulici 1993. godine ubio dvoje djece, Irmu Hadžimuratović i Jasmina Terovića, te dvije odrasle osobe, Elviru Hadžimuratović (Irminu majku) i Veru Kovačević.

"Današnjem događaju prisustvovali su članovi porodica ubijenih, njihovi prijatelji, predstavnici Grada te predstavnici Oćine Novi Grad, te drugi sugrađani", rekao je predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995 Fikret Grabovica.

Važno je naglasiti, kazao je Grabovica, da je za razliku od prethodnih godina, "skup bio primjeren“.

Kako je kazao Grabovica, na spomenutom lokalitetu postavljena je spomen-ploča te na prigodan način se svake godine, već 21, obilježava godišnjica stradanja djece i građana Sarajeva.

Zločin u ulici Ilije Engela upamćen je i po tome što je fudbaler BiH Edin Džeko igrom slučaja izbjegao ovu tragediju, odnosno da se 30. jula 1993. godine nije našao na mjestu događaja. U to vrijeme porodica Džeko je živjela u naselju Otoka. S obzirom na to da taj dan nije bilo intenzivnih borbenih dejstava, Edin je želio da izađe i da se igra s drugovima.

"Nasreću, majka mu to nije dozvolila. Kao da je imala neki predosjećaj, tako da je on ostao živ", kazao je Grabovica.