BiH
33

Prije 22 godine ubijeni su sarajevski mališani Aida Grozdanić i Eldin Gvožđar

FENA
Predstavnici "Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995 Sarajevo" i članovi porodica obilježili su danas u bivšoj ulici Dobrovoljačka u Sarajevu 22. godišnjicu stradanja dvoje ubijene djece: Aide Grozdanić i Eldina Gvožđara.
Foto: FENA
Foto: FENA

Eldinov otac Nijaz Gvožđar kazao je da je tog dana njegov sin otišao na predstavu.

"Već smo ostali bez hrane, a na predstavi su dijelili neke keksiće. Oni su izašli, a granata je pala nekoliko metara od njega", prisjetio se.

Nijaz je zajedno sa svojom porodicom pobjegao s Grbavice i boravio kod svog brata.

Foto: FENA
Foto: FENA

"Pomagao sam komšinici da iznese kanistere s vodom kada se to desilo. Samo želim da se to nikada više nikom ne ponovi i da se zločinci kazne. To je moja jedina satisfakcija", kazao je otac Nijaz.

Predsjednik Udruženja Fikret Grabovica izjavio je za Agenciju Fena da je ovaj zločin u Dobrovoljačkoj poseban iz više razloga.

"Prvi razlog je što je zločin počinjen u ulici Dobrovoljačka. Neki ljudi kažu da su ovdje ubijeni nevini vojnici bivše Jugoslavenske narodne armije, ali ovdje su ubijena nevina djeca", istakao je on.

Foto: FENA
Foto: FENA

Kao drugi razlog, Grabovica je naveo činjenicu da je tog istog dana kad je počinjen zločin, teško naoružanje trebalo biti stavljeno pod kontrolu međunarodne zajednice, ali zločinci su kao i mnogo puta ranije prekršili to pravilo.