{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo nema farmaceutskog otpada

S
18.12.2009. u 11:39
0
3
Sarajevo nema farmaceutskog otpada
0
Sarajevo nema farmaceutskog otpada
Za vrijeme rata su u BiH u vidu humanitarne pomoći stizali su lijekovi s isteklim rokom trajanja. Pod krinkom humanosti mnoge zemlje su izbjegle preskupo plaćanje uništavanja lijekova kojima je istekao rok, a nakon rata BiH je te poklonjene lijekove sa dotrajalim rokom trajanja morala izvesti u Švicarsku gdje su uništeni. Sarajevo-x.com saznaje kakva je situacija danas po pitanju medicinskog i farmaceutskog otpada, te kako se uništavaju.
"Kada je u pitanja farmaceutski otpad, mi ga više nemamo, jer sve lijekove naručujemo zavisno od potraživanja klinika jer je uništavanje farmaceutskog materijala izuzetno skupo “, kazala je u izjavi za Sarajevo-x.com Biljana Jandrić, portparol Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Kada je u pitanju materijal koji je zarazan poput šprica, posteljine, odjeće... koje je koristila inficirana osobe na Infektivnom odjeljenju KCUS, prema riječima Jandrićeve, u bolnici Koševo postoji peć odnosno aparat u kojem se prvo dezinfikuje sav taj materijal, a potom spali.

"Za obične šprice, odnosno one koje ne spadaju u zarazni materijal, postoji posebna kutija koja ima jedan otvor u koji se ubacuju šprice. Kada se kutija napuni zatvara se na specijalan način, a kutiju odvozi komunalno preduzeće i uništava je“, kazala je Jandrićeva.

Kada je u pitanju medicinski otpad odnosno posteljice, fetusi, amputirani dijelovi tijela..., taj otpad se, prema riječima Jandrićeve, prvo pakuje u posebne kese, zamrzava, a potom firma koja je izabrana tenderom odvozi otpad i zakopova.

"Firma koja je tenderom izabrana da odvozi medicinski otpad sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu je KJKP "Pokop“. Inače, procedure o načinu na koji se pakuje i uništava medicinski otpad su stroge i moraju se poštovati, a firma koja je tenderom izabrana da odvozi i uništava taj otpad mora imati odobrenje za te poslove“, kazala je Jandrićeva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: