Nakon pritiska javnosti
123

Sarajevo: Nastavnik osuđen za bludne radnje dao otkaz u OŠ Grbavica 1

D. Be.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Nastavnik tjelesnog odgoja u OŠ Grbavica 1 u Sarajevu Samir Alihodžić koji je pravosnažno osuđen za bludne radnje dao je ostavku, potvrđeno je Klix.ba.
On je zbog pritiska javnosti odlučio napustiti ovu školu nakon što se saznalo da je jednogodišnju zatvorsku kaznu zamijenio za 36.500 KM, a 11. novembra ove godine mu je istekla i jednogodišnja zabrana obavljanja djelatnosti, nakon čega se vratio nastavi u ovoj sarajevskoj osnovnoj školi.

Ipak, nakon što je informacija procurila u javnost i velikog pritiska javnosti, Alihodžić je odlučio dati otkaz.

Osnovna škola Grbavica 1 u Sarajevu, odnosno njen direktor, bio je dužan suspendovati i uručiti otkaz o radu nastavniku tjelesnog odgoja koji je pravosnažno osuđen za bludne radnje. No, to nije uradio, a zašto - razlog se tek treba utvrditi.

Podsjetimo, nakon konačne presude u novembru prošle godine i jednogodišnje kazne zatvora kao i jednogodišnje zabrane obavljanja posla nastavnika, Samira Alihodžića ništa nije spriječilo da svoju zatvorsku kaznu uredno plati i tako se nađe na slobodi bez odlaska iza rešetaka, a zatim se vrati i na posao.

Sud mu je izdao i uvjerenje o nevođenju krivičnog postupka. Interesantno, za vrijeme sudskog procesa Alihodžić je bio na neplaćenom odsustvu.

Emina Brkanić, prije sedam godina bila je učenica OŠ Grbavica 1 u Sarajevu i žrtva pedofila-nastavnika Samira Alihodžića. Nakon što se osuđeni pedofil vratio da radi u školi, njegova bivša učenica i žrtva je odlučila javno progovoriti kazavši da nije bila jedina učenica koju je zlostavljao nastavnik tjelesnog odgoja.

Vijeće roditelja Osnovne škole Grbavica 1 večeras održava sastanak s upravom škole na kojoj će se razgovarati o aktuelnom problemu.