BiH
10

Sarajevo: Načelnici gradskih općina protiv poskupljenja vode

Klix.ba
U Općini Stari Grad danas je održan sastanak načelnika sarajevskih općina, u okviru redovne saradnje gradskih općina.

Domaćin sastanka bio je načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, a pridružili su mu se načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, dok su načelnik Općine Centar Dževad Bećirević i gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić opravdali svoje odsustvo godišnjim odmorima.

Prema riječima načelnika Hadžibajrića, razgovarali su o aktuelnim temama, s posebnim osvrtom na probleme u vodosnabdijevanju građana Sarajeva i odluku Vlade Kantona Sarajevo o poskupljenju vode. Načelnici su saglasni u mišljenju da najavljeno poskupljenje cijena vode nije u skladu sa finansijskim mogućnostima građana Sarajeva, te da su porodice sa više članova oštećene i plaćat će znatno više račune.

“Ovo poskupljenje je nesrazmjerno računici koja je predstavljena u javnosti, a naročito će biti pogođene višečlane porodice u individualnoj gradnji, tj. u porodičnim kućama. Kako je ta vrsta gradnje specifična za rubna područja, u Starom Gradu imamo oko 85% te vrste gradnje, bojim se da će naši građani posebno biti na udaru", upozorio je Hadžibajrić. “U ovakvim slučajevima računi za vodu neće biti uvećani za 20%, kako je najavljeno, nego za 41,6%".

Načelnici Hadžibajrić, Koldžo i Efendić potvrdili su još jednom da će istrajati u insistiranju na donošenju novog Zakona o dobrobiti životinja kako bi se konačno riješio problem pasa lutalica na ulicama sarajevskih općina.