BiH
0

Sarajevo: Na KCUS-u uspješno transplantirana rožnica

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Na Klinici za očne bolesti 15. novembra uspješno su izvršene dvije transplantacije rožnice (cornea).

Na Institutu za naučnoistraživački rad i razvoj Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevo transplantacija rožnice, kako je rečeno na pres-konferenciji, izvršena je zahvaljujući razumijevanju porodice donatora i spremnosti Klinike za očne bolesti da u toku 24 sata izvrši složene operativne zahvate na očima, koji su uključlivali i transplantaciju rožnice.

Operativni tim u sastavu dr. Faruk Nišić, operater u asistenciji, mr.sci.dr. Mirsada Ibiševića i instrumentara Samira Hadžića pod rukovodstvom šefa Klinike za očne bolesti prof.dr. Emine Alimanović-Halilović uspio je vratiti vid pacijentima.

Obje transplantacije urađene su kao hitne ad hock operacije kod kojih je optimalno vrijeme za izvođenje do 24 sata.

"Dobrom koordinacijom su u ova dva slučaja svi poslovi od eksplantacije, procjene obrade i dijagnostike, kratkoročne pohrane donorskog tkiva, priprema pacijenata za operativni zahvat i same operacije urađene su za 18 sati", rekao je Nišić.

Direktor KCUS prof. dr. sc. Faris Gavrankapetanović je istakao da je neophodna kontinuirana edukacija naših stručnjaka, oftalmologa u oblasti transplantacijske oftalmologije, ali i edukacija stanovništva BiH.

"Postoji potreba darivanja (doniranja) organa tkiva, kako živih davaoca, tako i kadaverskih, a u svrhu što uspješnijeg i brojnijeg liječenja presađivanjem, odnosno transplantacijom", rekao je Gavrankapetanović.

"Cijena operacije u svijetu je do 5.000 eura, u BiH je oko 300 KM s transplantatom, a na listi čekanja je više od 130 pacijenata. Donirane rožnice pohranjuju se u frižiderima, a njihov rok trajanja je 15 dana, iako je kratkoročna pohrana, svježe tkivo najbolje", rekla je Alimanović-Halilović.

Zajednička želja je izvršiti uticaj na građanstvo da se podigne svijest o kadaveričnosj transplantaciji te se apeluje na građane da doniraju organe svojih najdražih pacijentima, zbog uspješnog liječenja, uz nadu da će ovakvih uspješnih operativnih zahvata u budućnosti biti više.