Podrška vlasti
0

Sarajevo kandidat za organizaciju "Zimskog festivala mladih"

Sarajevo-x.com
Povodom kandidature Sarajeva za organizaciju sportske manifestacije „Zimski olimpijski festival mladih“ 2015. godine, danas je u Kantonu Sarajevo održan radno-konsultativni sastanak predsjedavajućeg Skupštine KS Denisa Zvizdića sa predsjednikom Olimpijskog komiteta BiH Sinišom Kisićem i direktorom KJP „ZOI 84“ Nedžadom Ajnadžićem.

„Kanton Sarajevo je spreman u punom kapacitetu pružiti podršku kandidaturi našeg glavnog grada za organizaciju 'Zimskog festivala mladih' 2015. godine. Protukandidat našem gradu je grad Montafon smješten na granici Austrije i Lihtenštajna, koje su za ovaj grad podnijele zajedničku aplikaciju. Na ovoj izuzetno značajnoj sportskoj manifestaciji takmičilo bi se preko 1.000 takmičara iz 30 zemalja, tako da bi njeno održavanje dalo izuzetan doprinos unapređenju razvoja zimskog turizma na našim olimpijskim planinama“, pojasnio je predsjedavajući Zvizdić na press konferenciji upriličenoj nakon sastanka.

Ova manifestacija, poput olimpijskih igara, ima i svoju tzv. „ljetnu verziju“, koja je prvi put održana u Briselu 1991. godine, dok je njeno zimsko izdanje počelo 1993. godine u italijanskom gradu Aosti.

„Realno je očekivati da Sarajevo sa svojim olimpijskim planinama Jahorinom, Bjelašnicom, Igmanom, te ostalim zimskim sportskim kapacitetima dobije organizaciju ove značajne manifestacije. Ukoliko se to desi, a mi se nadamo da hoće, to će biti odlična prilika da na najbolji način kroz sport promovišemo našu državu Bosnu i Hercegovinu i njen glavni grad, koji je 1984. godine pokazao svijetu kako se vrhunski organizuju zimske olimpijske igre“, naglasio je optimistično predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Siniša Kisić.

Naglašeno je također da je današnji sastanak tek prvi u nizu, te da će se u narednom periodu organizirati čitav niz sličnih sastanaka sa predstavnicima svih nivoa vlasti Bosne i Hercegovine.

„'ZOI 84' želi da pošalje svima jasne signale da je spreman zajedno sa Jahorinom iznijeti teret organizacije ovog za nas velikog događaja, te iskazati zahvalnost Kantonu Sarajevu na njegovoj podršci“, kazao je na kraju direktor KJP„ZOI 84“ Nedžad Ajnadžić.