Kad će umivanje?
44

Sarajevo je prljav grad: Uk je svjestan, Bećarević ne zna više šta da radi, a "Rad" kaže da je do građana

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Stanovnici i turisti Kantona Sarajevo ne mogu biti zadovoljni čistoćom javnih površina, ulica i parkova. Iako je kantonalni premijer Nihad Uk najavio umivanje kantona, to se nije desilo za prvih 100 dana vlade, što je i priznao.

Smeće se ne odvozi redovno, zelene površine se ne kose redovno, ulične kante ne prazne, a otpaci lelujaju kad puhne jači vjetar.

Ipak, Uk obećava da će biti bolje.

"Nismo zadovoljni sa čistoćom Sarajeva, ali isto tako kažemo da ćemo sve učiniti da grad Sarajevo očistimo onako kako smo počeli kapacitiranjem KJKP 'Rad', uvođenjem komunalne inspekcije i kontaktnog centra kako bi građani mogli komunicirati sa komunalnim ustanovama", poručio je Uk.

Resorni ministar Almir Bečarević bio je sarkastičan, ali i rekao da više ne zna šta da radi.

"Jedino da ja odem i počnem odvoziti smeće i kao gospodin Dodik kositi travu. Iskreno ne znam šta da uradim. Sve je urađeno što se tiče finansija, kadrovskog, šta je ko tražio dobio je i dobio je više nego prethodnih godina. Samo za Rad je izdvojeno 7,8 miliona KM", poručio je.

Tim povodom obratili smo se KJKP Rad, a glasnogovornik Mirza Ramić kaže da postoje žalbe građana, ali da postoji mnogo nesavjesnoti građana koji izbacuju kabasti otpad na ulicu, a ne u reciklažna dvorišta ili odlažu otpad na nepropisnim lokacijama.

Također ističe da je za pražnjenje malih kanti na ulicama zadužen KJKP Park, a ne Rad.

"Što se tiče izjave ministra, nisu nama dodijeljena nikakva sredstva već su osigurana u budžetu. Suština je da mi prvo odradimo dio posla za koji smo zaduženi, a on je preciziran sporazumom i operativnim planom sa Vladom KS i kada završimo, a postoje nadzorni organi koji sve prate, oni vrše plaćanje Radu. Ta sredstva jesu osigrana, ali ako nismo uradili nešto, sredstva se umanjuju", rekao je.

Što se tiče dodatnog ljudstva, ističe da na birou nema zainteresovanih za angažman na poslovima koje obavlja Rad i da je zaposleno 30-ak osoba.

Dok se daju obećanja i prebacuje odgovornost, ili živi u neznanju, kese smeća, flaše, ostaci hrane i drugi otpad leprša nastavit će do daljnjeg "ukrašavati" zelene i ostale javne površine. Nadamo se ne još dugo.