Izet Rađo o novom imenu Zetre
0

FOTO / "Sarajevo je pokazalo da zna cijeniti svoje prijatelje"

Piše: N. Jamaković
Vijest da je sarajevska Zetra dobila ime po velikom prijatelju Sarajeva Juanu Antoniju Samaranchu oduševila je predsjednika Olimpijskog komiteta BiH Izeta Rađu.
"Hvala vam puno za tu sjajnu vijest. Na putu sam van BiH i nisam znao da je Skupština Kantona Sarajevo usvojila tu odluku", rekao je Rađo na početku razgovora za Sarajevo-x.com.

On je istaknuo kako su ljudi iz organizacije Zimskih olimpijskih igara 1984. u Sarajevu, na čelu s Ahmedom Karabegovićem, dali inicijativu da Zetra dobije Samaranchovo ime, što je osnaženo na komemorativnoj sjednici u Olimpijskom komitetu povodom smrti prijatelja Sarajeva.

"Tad je rukovodstvo Olimpijskog komiteta podržalo ideju, baš kao i gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, te premijer Kantona Sarajevo Besim Mehmedić. Sjajna je vijest da je ta inicijativa ozvaničena. Prijateljstvo je najjača emocija i Sarajevo je po ko zna koji put pokazalo da zna cijeniti svoje prijatelje i da je uz njih čak i kada oni više nisu među živima. A Juan Antonio Samaranch je sasvim sigurno bio veliki prijatelj Sarajeva", rekao je Rađo.

Zetra tako sada nosi naziv Olimpijska dvorana Juan Antonio Samaranch, čime je velikom prijatelju Sarajeva odata počast za doprinos u obnovi ratom porušenih olimpijskih objekata na području Kantona Sarajevo, kao i za širenje istine o pravednoj borbi Sarajeva i BiH u proteklom ratu (1992.-1995.).

Odluku su na jučerašnjoj sjednici potvrdili poslanici Kantonalne skupštine u Sarajevu.

Dvorana je izgrađena 1983. pred Zimske olimpijske igre 1984. u Sarajevu, a danas se koristi, između ostalog, za hokej na ledu, umjetničko i brzo klizanje, kao i druge zimske sportove.

Uništena je i zapaljena agresorskim granatama 1992., a obnovljena je sedam godina kasnije, ponajviše zahvaljujući upravo prijatelju Samaranchu.

Juan Antonio Samaranch je bio predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta od 1980. do 2001. godine. Samo je otac modernih Olimpijskih igara Pierre de Coubertin proveo više vremena na tom položaju, od 1896. do 1925. godine. Samaranch je umro u bolnici Quiron u Barceloni 21. aprila 2010. u 89. godini.