Sutra će biti bolje
276

Sarajevo je i večeras najzagađeniji grad na svijetu

A. B.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Prema posljednjim podacima sa mjernih stanica u Sarajevu, koje prikuplja stranica AirVisual, glavni grad BiH je večeras bio najzagađeniji na svijetu.

Kako je izmjereno u 21:00 sat na području oko ambasade Sjedinjenih Američkih Država indeks onečišćenja zraka iznosio je 516, dok je mjerna stanica na Skenderiji izmjerila čak 545 AQI što se smatra veoma opasnim zrakom po zdravlje ljudi. Vrijedi istaći da odavno zrak na ove dvije mjerne stanice nije bio ovako zagađen.

Na Otoci je izmjeren indeks kvalitet zraka koji iznosi 343, na Bjelavama 385 AQI i riječ je o veoma nezdravom zraku. Malo bolja situacija sa izmjerenih 166 AQI je kod Vijećnice, ali je zrak i dalje zagađen.

Screenshot: Sarajevo trenutno prvo na listi najzagađenijih gradova na svijetu (AirVisual)
Screenshot: Sarajevo trenutno prvo na listi najzagađenijih gradova na svijetu (AirVisual)

U ovakvim situacijama preporučuje se izbjegavanje aktivnosti napolju i ostanak kući. S obzirom na trenutne vrijednosti zagađenja u Sarajevu, ovaj zrak nije opasan samo za hronične bolesnike već će posljedice po disanje osjetiti svi građani.

Trenutni prosjek izmjeren sa svih stanica u Sarajevu je 317 što znači da je riječ o veoma nezdravom zraku.

Prema prognozama, malo bolja situacija se može očekivati sutra tokom dana, dok bi zagađenje zraka trebalo biti svedeno na minimum tek početkom naredne sedmice.