Uz visoke vojne počasti
0

Sarajevo: Ispraćeni posmrtni ostaci američkog vojnika

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Uz vojne počasti i u prisustvu ambasadora SAD-a u BiH Patricka Moona, ministra odbrane BiH Selme Cikotića, gradonačelnika Sarajeva Alije Behmena, oficira i pripadnika vojske SAD-a i Oružanih snaga u BiH, sa Sarajevskog aerodroma ispraćeni su posmrtni ostaci štabnog narednika zračnih snaga SAD-a Meceslausa Miaskiewicza poginulog u maju 1944.

Ceremonija kojoj je prethodilo slijetanje aviona "hercules" US Air Forcea na pistu Sarajevskog aerodroma započela je primopredajom kovčega s posmrtnim ostacima, prekrivenog američkom zastavom, između pripadnika OSBiH i vojske SAD-a.

U prigodnom obraćanju, ambasador Moon je pojasnio da je Miaskiewicz poginuo pri padu aviona oborenog od njemačkih vojnika u maju 1944., za vrijeme Drugog svjetskog rata. Avion je pao u mjestu Stubice, blizu Ljubuškog. Poginulo je osam članova posade. Mještani su pronašli njihova tijela i sahranili ih.

"Nedugo nakon toga, američka vojska preuzela je sedam tijela, ali tijelo mladog Amerikanca poljskog porijekla tada nije pronađeno. U julu ove godine Ambasada SAD-a je dobila informaciju o posmrtnim ostacima. Prošli mjesec dobili smo potvrdu da je riječ o Miaskiewiczu te smo danas u prilici da, šest decenija kasnije, njegove ostatke pošaljemo kući, njegovoj porodici u SAD. Ovim činom američke oružane snage nastavljaju tradiciju do koje jako drže da nijednog palog saborca neće ostaviti na bojnom polju", rekao je Moon.

Moon je zahvalio vlastima u Ljubuškom, mještanima sela Stubice i odao priznanje OSBiH na profesionalizmu.

Ispraćaj posmrtnih ostataka štabnog narednika Miaskiewicza završen je unošenjem kovčega u vojni avion "hercules" kojim će i biti prebačen u grad Salem, država Massachusets, gdje još žive njegove dvije sestre.

Ceremoniji su prisustvovali i zamjenik ambasadora SAD-a u BiH Johnatan Moor, supruga američkog ambasadora Danuta Moon te visoki zvaničnici američkih oružanih snaga.