Projekt UNDP-a
19

Sarajevo i Tuzla predvode procese transparentnosti: BiH se brani borbom protiv korupcije

V. K.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Organizacija UNDP BiH danas je u okviru projekta "Jačanje integriteta i transparentnosti u javnom sektoru" održala završnu konferenciju na Ilidži pod nazivom "Unapređenje integriteta i transparentnosti na kantonalnom i lokalnom nivou".

Tim povodom, prisutnima su se obratili ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field, predsjednica UNDP-a u BiH Steliana Nedera te šef Ureda za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo Erduan Kafedžić.

Ambasador Field je naglasio kako je današnji događaj važan jer govori o temi koja predstavlja rak-ranu bh. društva.

"Danas je važan događaj koji okuplja lidere iz cijele BiH kako bismo razgovarali o načinima za borbu potiv korupcije i povećane transparentnosti i integriteta u lokalnoj upravi. Svi znamo da korupcija negativno utječe na vrijednosti svih uključenih, a ona izaziva negativna osjećanja kod građana i stvara određenu indiferentnost. Kantoni, vlasti, općine i javne kompanije mogu drugim nivoima vlasti mogu pružiti primjer kako se stvari mogu mijenjati na bolje i kako građani mogu imati koristi od transparentnije vlasti. Velika Britanija snažno podržava ove ciljeve", rekao je Field.

Matthew Field (Foto: I. L./Klix.ba)
Matthew Field (Foto: I. L./Klix.ba)

Predsjednica UNDP-a u Bosni i Hercegovini Steliana Nedera ističe kako za UNDP otvorenost i transparentnost predstavljaju osnove svakog rada.

"Na jednom mjestu okupljamo zvaničnike iz Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona, 12 općina i 4 javne kompanije kako bismo razgovarali o radu posljednjih 6 mjeseci. UNDP u zajedničkom radu s Velikom Britanijom rade na jačanju sistema u političkim organima i javnim preduzećima, te na jačanju njihove pozicije kako bi se osnažila transparentnost, otvorenost i integritet javnih institucija. Za UNDP, snažna uprava i vlada, te veoma otvoren način djelovanja predstavljaju osnovne stubove za rad", pojašnjava Nedera.

Steliana Nedera (Foto: I. L./Klix.ba)
Steliana Nedera (Foto: I. L./Klix.ba)

Na kraju, prisutnima se obratio i šef Ureda za borbu protiv korupcije KS.

"Ključni faktor u borbi protiv korupcije jeste jačanje integriteta institucija. Na ovom projektu smo radili na izradi mape procesa i identifikacije rizika u svim institucijama i napravili jedinstven registar svih rizika u javnim institucijama u KS. U aprilu krećemo s pilot-projektom uvođenja institucija u jedinstveni antikoruptivni sistem", ističe Kafedžić.

Pojašnjava kako će se u sistemu prvobitno naći 10 institucija, a nakon toga i ostale. Također, osvrnuo se i na osnovne probleme ovakve vrste u Kantonu Sarajevo.

Erduan Kafedžić (Foto: I. L./Klix.ba)
Erduan Kafedžić (Foto: I. L./Klix.ba)

"Manjak odgovornosti nosilaca javnih funkcija, naročito proces zapošljavanja. S najvećom sumom novca manipuliš se u sektoru javnih nabavki. Uradili smo mnogo posla do sada. Uspostavili smo registar zaposlenih lica, registar javnih nabavki u KS, usvojena je uredba o kontroli javnih nabavki. Sve su javne nabavke dostupne kako bi i trebale biti. Najbogatiju lepezu podataka kada je riječ o javnim nabavkama ima upravo Kanton Sarajevo", rekao je Kafedžić.

Na kraju, ističe kako Kanton Sarajevo, ali i drugi kantoni mogu mnogo toga poboljšati u sferi borbe protiv korupcije.

"KS ima šta da unaprijedi i popravi. Treba krenuti i prema drugim kantonima kako bismo vidjeli kako će oni stvoriti taj sistem. Razumijem frustraciju koju imaju političari u KS jer su zaista podvrgnuti pritisku javnosti i Ureda zbog procesa koji se vode u kantonu. Hrabro govorimo da će biti pod još većim pritiskom i bit ćemo sve oštriji u obnašanju naših primarnih zadataka, a to je suzbijanje korupcije. Bosna i Hercegovina se brani borbom protiv korupcije", zaključio je Erduan Kafedžić.